Ruské tanky mohou střílet fekáliemi, navrhl vynálezce

Alexandra Malachovská, spolupracovnice Aktuálně.cz
12. 9. 2012 9:32
Nová zbraň petrohradského vědce má nepřítele odrovnat jak fyzicky, tak psychicky
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jiří Just

Moskva (od naší spolupracovnice) - Petrohradský vědec Alexandr Semjonov vymyslel tank, který by měl střílet fekáliemi. Podle vynálezu, který si nechal patentovat, by se jako střelivo v obrněném stroji měla využívat směs "biologického odpadu" vyměšovaného vojáky a střelného prachu.

Předpokládá, že taková zbraň nejen fyzicky odrovná nepřítele, ale způsobí mu i psychickou újmu. Podle serveru RBK by vynálezce díky této zbrani chtěl zmírnit konfrontaci mezi státy, a dokonce přispět k odvrácení třetí světové války.

Fyzik, který vlastní patent na zhruba 200 vynálezů, uvedl, že podstatou jeho myšlenky "není mechanický účinek, ale globálně politický". "Jaderné zbraně jsou minulost. Jsou totální a ničí všechno v okolí. Stejně tak bakteriologické nebo chemické. Navrhujeme alternativní zbraně, které nejsou smrtící. Jsou humánní a neporušují konvence OSN," uvedl podle RBK.

Tankisté by měli sedět na zvláštní míse, v níž by se hromadily fekálie. Exkrementy by se pak měly spojit s výbušninou a tento "koktejl" zacílit proti nepříteli. Netradiční munici by si tak vojáci vyráběli sami.

"Když bude nádoba naplněna, uzavře se pevně poklopem. Náboj, který vznikne z exkrementů posádky, se vystřelí na nepřítele," uvedla ruská státní televize RTR ve zpravodajském pořadu Vesti.

Moskvou projely tanky:

Autor vynálezu je prý přesvědčen, že se tak podaří dosáhnout dvojího výsledku: z tanku se odstraní páchnoucí odpad, který znepříjemňuje pobyt vojáků v obrněném stroji, a zároveň se podaří "utlumit bojového ducha protivníka".

"Mimo dosažení hlavního cíle, kterým je likvidace odpadu, lze dosáhnout vojenského psychologického efektu," ujišťuje vynálezce v patentu. Připouští, že ničivá síla takové zbraně je v tomto případě podružná.

Spíše než samotný vynález, který si vědec dal patentovat už v roce 2009, ruská média zaujala skutečnost, že o něm informoval britský deník The Guardian. Na kuriozitu v něm upozornil Marc Abrahams, šéfredaktor časopisu Annals of Improbable Research, který každý rok uděluje Ig Nobelovy ceny za neobvyklé nebo triviální výsledky vědeckého výzkumu.

Abrahams uvedl, že Rus svůj vynález popsal na 12 stránkách a otiskl dokonce nákres zbraně uvedený v dokumentu, který schválil ruský státní úřad pro patenty. "Tento způsob vedení války by měl potlačit ducha a deptat psychiku nepřítele," uvedl britský list.

První Ig Nobelovy ceny byly uděleny v roce 1991. V názvu Ig Nobel je slovní hříčka. Anglické slovo "ignoble" znamená "potupný" nebo "sprostý".

Semjonov prý Abrahamse sám upozornil na svůj vynález a zaslal mu překlad v angličtině. Podle ruských médií by se mohl stát kandidátem na udělení ceny, která se každý rok předává na Harvardově univerzitě.

 

Právě se děje

Další zprávy