Slovensko uvažuje o nákupu českých letadel L-159 Alca

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
9. 9. 2012 15:03
Ministři obrany budou řešit, zda Slováci vymění staré L-39 Albatros za české Alcy
L-159
L-159 | Foto: Aero Vodochody

Praha/Bratislava - Slovenská armáda uvažuje o nákupu českých letadel L-159 Alca. Český rozhlas v neděli informoval o tom, že Slováci by mohli těmito stroji nahradit starší letouny L-39 Albatros. O celé záležitosti by nyní měli jednat armádní experti z obou zemí.

"Otázku možné výměny našich letadel L-39 Albatros za české Alcy jsem otevřel s českým ministrem (obrany) Alexandrem Vondrou...a dohodli jsme se, že o tomto tématu budou jednat experti ze vzdušných sil našich ministerstev," řekl serveru Topky.sk slovenský ministr obrany Martin Glváč.

Dohodu o zahájení jednání podle slovenského webu potvrdil i Vondra. Pro kladný výsledek rozhovorů je ale podle něj nutné, aby podmínky obchodu byly výhodné pro obě strany.

Slovensko o letadla L-159 stojí hlavně proto, že díky vestavěnému radaru umožňují efektivnější výcvik pilotů stíhaček MiG-29, které slovenské letectvo využívá.

Česká armáda nakoupila od leteckých závodů Aero Vodochody 72 letounů L-159. Dnes ale využívá jenom třetinu z nich, ostatní stroje skladuje v hangárech a hledá pro ně kupce. Prodej přitom komplikuje to, že některé součásti letadel se vyrábějí v USA, které vývoz do některých zemí blokují. Kvůli tomu například sešlo z dohody s Venezuelou, která měla o letouny zájem.

 

Právě se děje

Další zprávy