Nudí vás to na Zemi? Utečte na Mars, teď máte šanci

Ondrej Kubovič, Aktuálne.sk
7. 9. 2012 5:30
Nizozemská společnost chce rudou planetu osídlit do deseti let, zaplatí to televize
Vizualizace projektu.
Vizualizace projektu. | Foto: YouTube

Kodaň - Otravují vás sousedi? Lezou vám na nervy rostoucí daně i celá politika? Nechcete už chodit do práce a věčně se honit za penězi?

Přihlaste se do rozbíhajícího se vesmírného programu a zanedlouho můžete nalézt klid na Marsu.

Kolonizaci rudé planety má v plánu soukromá nizozemská společnost Mars One. A už má dokonce i sponzory.

První vlna osidlování není hudbou vzdálené budoucnosti, Holanďané s ní chtějí začít už za necelých deset let.

Technologické vybavení by mělo na Marsu přistát už v roce 2017, lidská noha by pak na jeho povrchu měla spočinout už o pět let později. Noví kolonizátoři prý pak budou přilétat každé dva roky, dokud jejich počet nedosáhne čtyřiceti.

Přesné požadavky na kosmonauty zatím Mars One nemá. Na svém webu vysvětluje, že nebude záležet na pohlaví ani na původu. Šanci mají lidé ze všech zemí světa - Čechy nevyjímaje.

Stačí být chytrý a zdravý

Uchazeči tak nemusejí splňovat žádné specifické požadavky, společnost zveřejnila jediné kritérium - zájemci musejí být starší pětadvaceti let. Výběr proběhne později.

"Astronauti, kteří poletí na Mars, budou těmi nejlepšími z nejlepších. Vybírat je budeme z milionů zájemců," píše se na stránkách Mars One.

"Uchazeči budou testováni po zdravotní, psychologické i sociální stránce v mnoha aspektech. Potřebujeme velmi zdravé a moudré jednice, kteří dokážou dobře pracovat v malých skupinách. Nemusí však prodělat vojenský výcvik," vysvětlil Aktuálně.sk šéf projektu Bas Lansdorp.

Má to jeden háček. Vlastně dva

Projít výběrovým sítem tak nakonec nebude jednoduché. Astronauty-kolonizátory bude kromě dlouhého a celosvětového výběrového procesu čekat také velmi náročná úloha.

"Na Marsu bude jejich hlavním úkolem udržet všechno a všechny v provozu. Což bude zejména pro tým prvních čtyř kosmonautů velmi náročný úkol. Budou muset zvládnout jakýkoliv neočekávaný problém. Jejich schopnosti proto budou pokrývat širokou škálu oblastí," píše se dále na webu projektu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Většinu z potřebných dovedností by si ale astronauti měli osvojit během rozsáhlého předletového tréninku. Uchazeči, kteří budou mít některé z požadovaných schopností už při přihlášení, však budou mít výhodu. Tím mají autoři projektu na mysli zejména inženýry a lékaře. Projekt má ještě jeden háček. Plán hovoří o cestě astronautů na Mars, s návratem na modrou planetu už nepočítá...

Ostatní se mohou těšit na marťanského Big Brothera

"Výběrové řízení zahájíme v průběhu příštího roku. Kdokoliv se může přihlásit, poslat svůj životopis, motivační dopis a možná i krátké video, na němž vysvětlí, proč by chtěl letět na Mars," dodal pro Aktuálně.sk Lansdorp.

Komise složená z odborníků si potom ze zaslaných materiálů vybere nejkvalifikovanější uchazeče. Po prvotním posouzení bude kandidáty v jejich domovské zemi čekat osobní setkání s druhým expertním týmem.

Tohle na Marsu nafotila sonda Curiosity:

Úspěšné kandidáty Mars One zařadí do užšího výběru. Následovat budou národní kola. Jejich vítězi postoupí do mezinárodního finále. Z toho pak vzejde čtveřice prvních obyvatel rudé planety.

První lidské kroky na Marsu by měly nizozemskou společnost vyjít na 6 miliard dolarů (necelých 118 miliard korun). Většinu z této částky chce Mars One získat nekonvenčním způsobem. Hodlá totiž z celého projektu vytvořit televizní reality show.

Firma věří, že bude projekt úspěšný. Mimo jiné proto, že nebude investovat do nových technologií, ale využije již vyzkoušené a plně funkční. Samotná marťanská základna bude sestávat z jednoduchých a odolných komponentů. Energii mají první odvážlivci získávat ze solárních panelů.

 

Právě se děje

Další zprávy