Stevardi paralyzují Evropu, UFO zastavilo 1200 spojů

Radim Klekner Radim Klekner
7. 9. 2012 10:00
Palubní personál chce navýšit platy. Narušil i spojení mezi Frankfurtem a Prahou
Stávka z posledního srpnového dne přišla Lufthansu na mnoho milionů eur.
Stávka z posledního srpnového dne přišla Lufthansu na mnoho milionů eur. | Foto: Reuters

Frankfurt - Boj za zvýšení platů v letecké společnosti Lufthansa se přiostřuje. Poté, co se vedení společnosti nedohodlo se stevardy požadujícími pětiprocentní navýšení mezd a ti vyhlásili čtyřiadvacetihodinovou stávku pokrývající všechna letiště v zemi, zrušily aerolinie dvě třetiny z 1800 letů naplánovaných na pátek.

Jak deníku Die Welt sdělil mluvčí společnosti Andreas Bartels, celkem šest set letů se přesto uskuteční, neboť je kryjí regionální přepravci.

Páteční stávka znovu zkomplikuje i spojení mezi Českem a Německem, konkrétně mezi největším německým letištěm ve Frankfurtu a Prahou.

Jak Aktuálně.cz sdělila mluvčí ruzyňského letiště, stávka postihne celkem deset letů týkajících se ČR.

Podle seznamu, který na svůj web umístila společnost Lufthansa, je jen pro dnešek zrušeno pět pravidelných spojů s odletem z Prahy a pět s odletem z Frankfurtu.

Na kompletní seznam zrušených pátečních linek se můžete podívat ZDE.

Lufthansa je ochotná s odborovou organizací UFO, zastupující přibližně 18 tisíc stevardů a letušek, jednat, ale výhradně o platech. UFO chce naproti tomu mluvit také do struktury platových tarifů a možnosti najímat palubní personál na krátké úvazky, jak to plánuje vedení společnosti.

Odbory odmítají i vznik "levných" aerolinií, které by pod hlavičkou Lufthansy kryly lety v rámci Německa, ale také v drtivé většině evropských zemí, a to s tarify, jež nyní používá dceřiná společnost Germanwings.

UFO protestuje také proti tomu, aby začínající stevardi měli napříště podstatně nižší platy než jejich zkušenější kolegové. Ti se podle Lufthansy zase mají zřeknout plánovaného "skokového" zvýšení mezd.

První vlna stávek stevardů paralyzovala Lufthansu už minulý týden, další se uskutečnila v úterý a postihla zejména Berlín, Frankfurt a Mnichov. Vynutila si zrušení více než tří set letů, přičemž 43 tisíc cestujících muselo použít jiného spojení, či vůbec neodletělo.

Jak se stávkuje v Lufthanse:

Páteční stávky využívá konkurenční společnost Air Berlin, která nasazuje větší množství velkokapacitních letounů. S několika tisíci dodatečných cestujících ve vlacích počítá také společnost Deutsche Bahn.

Již ve čtvrtek bylo stávkou postiženo letiště v Mnichově, které muselo dát pasažérům k dispozici na pět set provizorních lůžek.

Škody, které už stávka napáchala, zatím nebyly přesně vyčísleny, půjdou však do miliónů.

 

Právě se děje

Další zprávy