Studie: Biopotraviny jsou placebo za vyšší cenu

Petr Jemelka Petr Jemelka
4. 9. 2012 16:20
Pod označením "bio" obchodníci prodávají jen dobrý pocit, tvrdí britští vědci
Poznáte, zda jsou "bio" nebo "obyčejné"? Těžko. To se nedá poznat ani v laboratoři...
Poznáte, zda jsou "bio" nebo "obyčejné"? Těžko. To se nedá poznat ani v laboratoři... | Foto: Isifa/Thinkstock

Londýn - Za mnohdy výrazně vyšší cenu, kterou v dobré víře platí za organické neboli "bio" potraviny, si lidé kupují  placebo.

Plodiny a maso produkované na biofarmách nejsou zdravější a neobsahují ani o nic víc živin.

K takovému závěru došli na základě analýzy vlivu konzumace biopotravin na zdraví člověka vědci ze Stanfordské univerzity. 

Z vědecké práce, jejíž závěry byly publikovány v odborném magazínu Annals of Internal Medicine, sice vyplynulo, že potravinové výrobky produkované podle zásad organického zemědělství vykazovaly menší stopy pesticidů, tedy hnojiv a prostředků proti škůdcům, ani to ale na lidské zdraví žádný vliv nemělo.

Předmětem zkoumání bylo konkrétně 17 studií dopadu konzumace "bio" a "běžných" potravin na lidské zdraví a 223 studií, jež porovnávaly nutriční hodnoty a zamořenost bakteriemi, plísněmi a pesticidy v různých potravinách. Například v ovoci, zelenině, luštěninách, masu, mléku a vejcích.

Porovnávané ovoce i zelenina obsahovaly stejně vitamínů. V mléku byl zase naměřen stejný obsah proteinů i tuku.

Jediný prokazatelný rozdíl byl v obsahu dusíku. Organické potraviny ho v sobě měly víc, což je zřejmě způsobeno použitím jiných hnojiv a jiného stádia zralosti při sklizni. Vyšší obsah dusíku nicméně zdraví nijak neprospívá.

Tak se pěstují banány:

Zde je dlužno podotknout, že v žádné studii nebyli konzumenti biopotravin sledováni déle než dva roky, a dlouhodobý vliv tak nebylo možné posoudit.

"Někteří lidé jsou přesvědčeni, že jsou organické potraviny mnohem zdravější a výživnější, k našemu překvapení se ale nic takového neprokázalo," cituje BBC autorku zatím poslední studie na toto téma Crystal Smith-Spanglerovou.

 

Právě se děje

Další zprávy