Německá elektřina zdraží do roku 2020 o třetinu

Radim Klekner Radim Klekner
2. 9. 2012 20:05
Do energie z obnovitelných zdrojů bude údajně zapotřebí investovat 150 miliard eur
Výstavba větrných parků cenu elektřiny jednoznačně zvedne.
Výstavba větrných parků cenu elektřiny jednoznačně zvedne. | Foto: Aktuálně.cz

Berlín - Loňským rozhodnutím vlády kancléřky Angely Merkelové ukončit do roku 2021 provoz jaderných elektráren nebyly německé energetické koncerny nijak nadšeny a od začátku poukazovaly na to, že přechod na obnovitelné zdroje energie se notně prodraží.

To vláda v Berlíně popírala s tím, že jinak by bylo do modernizace zastaralých jaderných bloků nutné investovat desítky miliard eur. Jejich životnost je totiž v průměru odhadována na 30 až 40 let a drtivá většina z nich byla postavena v 70. a 80. letech.

Přechod na "zelenou energii", která by do roku 2050 měla ve Spolkové republice krýt až 80 procent spotřeby elektřiny, je lákavý, německá vláda ale ve svých původních kalkulacích podcenila fakt, že společně s budováním větrných parků bude muset nechat postavit na tři tisíce kilometrů nových rozvodných sítí, s jejichž pomocí větrníky na pobřeží Severního moře propojí s jihem země, který se nemůže spolehnout jen na fotovoltaiku a přečerpávací vodní elektrárny.

A teď se jí to vrací. Energetické koncerny jí tento týden předhodily, že do roku 2020 stoupne cena elektřiny pro domácnosti o třicet procent.

Zastavte dotace do zelených energií

Toto varování má význam i pro Česko, vzhledem k tomu, že cenu silové elektřiny, která činí polovinu konečné ceny pro domácnosti, bude čím dál více ovlivňovat energetická burza v Lipsku.

"Jen v příštích deseti letech bude zapotřebí investovat do výstupu z jaderné energie 150 miliard eur," řekl deníku Bild Tuomo Hatakka, šéf evropské divize švédského koncernu Vattenfall, který mohutně investuje právě v Německu.

Vláda podle něj náklady na obnovitelné zdroje přenese na bedra daňových poplatníků.

"Téměř polovina ceny za elektřinu půjde na konto státu," přisadil si předseda představenstva koncernu RWE Peter Terium.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Ministr životního prostředí Peter Altmeier (CDU) podobné spekulace odmítá s tím, že nárůst ceny proběhne v mnohem delším časovém úseku a vůbec není jisté, že bude tak vysoký. 

Jeho kolega z resortu hospodářství Philipp Rösler (FDP) chce nicméně dotace do obnovitelných větrných a solárních elektráren zrušit. A šéf spolkové frakce liberálů v Bundestagu Rainer Brüderle by výstavbu dalších větrníků a fotovoltaických parků nejraději rovnou ukončil.

V současnosti platí jedna německá domácnost za "zelený proud" příplatek 144 eur ročně (12 eur měsíčně). V příštím roce by to mělo být již 200 eur za rok. Z obnovitelných zdrojů kryje Spolková republika nyní pětinu své spotřeby elektřiny.  

Koncerny zvedají cenu neprávem

Terčem kritiky se ale staly i samy energetické koncerny. Před několika dny zveřejnila spolková frakce Zelených v Bundestagu studii, podle které si k ceně elektřiny připočítaly náklady ve výši tří miliard eur, které jim vůbec nevznikly.

Autor studie Gunnar Harms tvrdí, že ohlášený výstup z jaderné energetiky nevedl k obávanému nárůstu cen elektřiny. Výkupní ceny na burze podle něj dokonce o 10 až 20 procent poklesly. Terium se hájil tím, že se RWE pouze tímto způsobem snažilo "podchytit očekávaný nárůst poplatků na straně státu".

Plánované odpojování jaderných bloků nebudou ovšem větrné a solární elektrárny schopny kompenzovat v plné míře. Německo tak bude muset do roku 2020 vedle větrníků a slunečních parků postavit také řadu nových elektráren spalujících uhlí a plyn, a to podle studie Německé energetické agentury (Dena) o celkovém výkonu 49 gigawattů, což odpovídá současným pětadvaceti Temelínům.

Obnovitelné zdroje mají mít v roce 2050 instalovanou kapacitu 170 gigawattů, výkon fosilních elektráren se zato sníží na 61 gigawattů.

Německo přitom počítá, že více než čtvrtinu elektřiny, kterou hodlá k tomuto datu spotřebovávat, vyrobí ve větrnících vybudovaných na pobřežích, necelou sedminu ve větrných parcích na souši, necelou osminu pomocí fotovoltaiky a desetinu v elektrárnách spalujících biomasu. Necelou čtvrtinu své spotřeby má v úmyslu krýt z dovozu.

Zdražení čeká v příštím roce také české domácnosti, které za elektřinu zaplatí v průměru o 3,5 procenta více než letos. Přibližně stejný nárůst zaznamenaly ceny elektřiny i v tomto roce.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodávky energií v ČR.

 

Právě se děje

Další zprávy