43 °C ve Francii: Starší lidé se mají hlásit příbuzným

Martin Novák Martin Novák
20. 8. 2012 15:27
Úřady varují před vedrem. Jedním z nejhorších za posledních 160 let
Children play under a shower in a public garden to cool off in the summer heat in Nice August 18, 2012. The French local authorities have warned of a heat wave during the weekend. REUTERS/Eric Gaillard (FRANCE - Tags: ENVIRONMENT SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY) Published: Srp. 18, 2012, 3:53 odp.
Children play under a shower in a public garden to cool off in the summer heat in Nice August 18, 2012. The French local authorities have warned of a heat wave during the weekend. REUTERS/Eric Gaillard (FRANCE - Tags: ENVIRONMENT SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY) Published: Srp. 18, 2012, 3:53 odp. | Foto: Reuters

Paříž - Meteorologové varují, že pondělní teploty v Česku vystoupají až k rekordním 38 °C. Jinde v Evropě ale vedro udeřilo s ještě větší silou.

Nejvíce ve Francii, která zažívá málo vídaný týden extrémních teplot. Teploměry na mnoha místech země ukazují více než čtyřicet nebo dvaačtyřicet stupňů.

Poslední takové období Francii potkalo v roce 2003, ale předtím několik desetiletí ne. Šlo o nejteplejší srpen za posledních 150 let.

Důvodem mimořádného horka je proudění vzduchu ze severní Afriky. Úřady vyzvaly obyvatele i turisty, aby se pokud možno pohybovali ve stínu a pili hodně nealkoholických nápojů.

Lékaři dokonce doporučili lidem nad 55 let, aby se pravidelně nebo občas hlásili svým příbuzným, zda jsou v pořádku nebo pokud potřebují pomoc.

Přitom mimořádné vedro nebude jen na jihu, ale i v některých severních částech země. V Paříži zatím teploty čtyřicítku nepřekročily a patrně se tak ani nestane.

V roce 2003 vlna veder zabila skoro patnáct tisíc lidí. Většinou osob starších pětasedmdesáti let. Minulý rok Francii zase zasáhlo velké sucho a zásoby podzemních vod klesly na nejnižší úroveň od roku 1976.

Horko a sucho posledních dní je také příčinou požárů v mnoha zemích. Lesy hoří v Řecku i ve Španělsku, požáry znovu propukly také v Chorvatsku.

V Trogiru vzplála v pátek skládka odpadků a oheň se rozšířil. Hoří i vinice, sady, olivové háje a borovicové lesy. Kvůli šířícímu se požáru museli hasiči evakuovat tři kempy i v italském Toskánsku.

Tepleji než obvykle je také ve Velké Británii. Na východě Anglie je 32 stupňů, takže podle britských meteorologů je ve Spojeném království výjimečně tepleji než na jihu Španělska.

I v Bruselu bylo v neděli nezvyklých šestatřicet stupňů.

 

Právě se děje

Další zprávy