Zradil jsem papeže, abych očistil církev, říká komorník

Petr Jemelka Petr Jemelka
14. 8. 2012 18:00
Paolo Gabriele vynášel dopisy o korupci, vyvolal skandál a teď čeká na soud
Byl zrazen. Benedikta XVI. podvedl nejbližší spolupracovník.
Byl zrazen. Benedikta XVI. podvedl nejbližší spolupracovník. | Foto: Reuters

Vatikán - Paolo Gabriele, donedávna nejbližší spolupracovník papeže Benedikta XVI., tvrdí, že tajnou korespondenci vysoce postavených členů svatého stolce, vynesl na veřejnost v rámci boje proti zlu a korupci v celé katolické církvi.

"Bylo jasné, že takový šok vrátí církev na správnou cestu," cituje server CNN z tiskové zprávy vatikánské žalobkyně Nikoly Piccardiové, která vyjádření obviněného reprodukovala pro veřejnost.

Nyní již bývalý papežův komorník ukradl ručně psané dopisy Benedikta XVI., kardinála, biskupů i dalších hodnostářů z papežova domu a předal je italskému novináři Gianluigimu Nuzzimu.

Ten dokumenty, obsahující mimo jiné informace o každodenních zvycích papeže i korupci uvnitř Vatikánu, zveřejnil.

Majordomus, jenž od roku 2006 sloužil v papežově soukromé rezidenci, byl zatčen v květnu ve svém bytě. Přitom se u něj našlo množství důvěrných materiálů.

Z papežovy rezidence putoval rovnou do vazební věznice. Od července ale může čekat na soud v domácím vězení. Přelíčení začne po 20. září a Gabrielemu hrozí až šest let vězení.

K dobru by mu ale mohlo být přičteno alespoň to, že si za vynášení důvěrných písemností nenechával platit, což potvrdil i soudce Piero Antonio Bonnet.

Spolu s komorníkem byl obviněn také IT expert Vatikánu Claudio Sciarpelletti. Ten je ale vyšetřován na svobodě.

Skandál, který zveřejnění tajné korespondence vyvolalo, bude mít dalekosáhlé následky. Podle komentátorů může dokonce ovlivnit volbu příštího papeže.

Ukradené dopisy, faxy, poznámky a další dokumenty nejvyšších církevních představitelů použil Gianluigi Nuzzi ve své knize Jeho Svatost.

Vatikán označil publikaci odcizených materiálů za zločin a oznámil, že Nuzziho zažaluje. Možná právě díky tomu se kniha stala bestsellerem.

 

Právě se děje

Další zprávy