Nežádoucí. Kandidátka s Tymošenkovou v čele neprošla

Alexandra Malachovská, spolupracovnice Aktuálně.cz
9. 8. 2012 11:20
Někdejší premiérka je už rok za mřížemi. Kandidovat nemůže, jelikož je trestaná
Přívrženec vězněné expremiérky Julije Tymošenkové vyvěšuje plakát s jejím portrétem.
Přívrženec vězněné expremiérky Julije Tymošenkové vyvěšuje plakát s jejím portrétem. | Foto: Reuters

Kyjev - Srdce z červených a bílých balónků, 365 růží a bílé holubice nad Kyjevem připomněly Ukrajincům, že bývalá premiérka a vůdkyně opozice Julija Tymošenková je již rok ve vězení. Její stoupenci tvrdí, že se režimu nepodařilo ji zlomit.

Navzdory dlouhodobé nemoci bojuje o své politické cíle a dokonce se chystala k říjnovým parlamentním volbám. Ale jen do té doby, než ji volební komise vyškrtla.

Místo vyhlížení voleb se tak může co nevidět vrátit z nemocnice zpět do vězeňské cely, kde si má odpykávat sedmiletý trest za pro Ukrajinu nevýhodné plynové kontrakty, které uzavřela s Ruskem před třemi roky.

"Julija je silná osobnost a opravdová Ukrajinka. Nikdo ji nezlomí," řekl nový předák opozice Arsenij Jaceňuk, když jí nesl koš plný růží.

Kandidátka prošla až po škrtání

Tymošenková měla být - navzdory trestu i nemoci, která ji postihla po umístění do nápravného zařízení - "jedničkou" na stranické kandidátce sjednocené opozice při parlamentních volbách koncem října.

Plány ovšem zhatila ukrajinská ústřední volební komise, která odmítla přijmout kandidátku strany Vlast. Na prvním místě totiž figurovala Tymošenková a na pátém někdejší ministr vnitra Jurij Lucenko.

Ukrajinské zákony totiž neumožňují trestaným lidem účastnit se voleb. Opozice sice v přiloženém životopise označila Tymošenkovou a Lucenka za osoby "odsouzené z politických důvodů", ovšem bez úspěchu.

Vězení kvůli volbám?

Ostatně přívrženci "krásné Julije" míní, že právě kvůli volbám se tato charizmatická žena ocitla ve vězení. Tvrdí, že byla ve svých výrocích příliš odvážná a nebála se pranýřovat své politické soupeře, které neuznávala a kterými pohrdala.

Její straničtí kolegové přesto předpokládají, že pro voliče je stále velmi atraktivním cílem.

Když byla loni 5. srpna vzata do vyšetřovací vazby, stěží předpokládala, že za mřížemi zůstane tak dlouho. Ve vězeňské cele nebyla poprvé, avšak vždy se jí podařilo poměrně rychle očistit své jméno a dokonce získat politické trumfy. Tentokrát je však situace vážná a opozice má co dělat, aby si své voliče udržela.

Díky advokátům a rodině má Tymošenková podporu světových politiků i mezinárodních organizací na obranu lidských prav. Její vězení odsuzují jako zpolitizované. Mají za to, že se tak režim snaží potlačit nepohodlné soupeře. Značná část ukrajinské veřejnosti ovšem na prohlášení Západu nijak zvlášť nedbá.

Podpořit expremiérku před charkovskou nemocnici po roce nesvobody přišla jen hrstka věrných obdivovatelů. Kyjevské ulice a stanice metra jsou polepeny jejími plakáty a v den prvního výročí věznění "Svobodu pro Juliji" žádali její stoupenci na dvacetimetrovém transparentu pověšeném přes řeku Dněpr.

Foto: Reuters

Mediálně přitažlivé symbolické akce ovšem stěží přimějí současné politické vedení, aby "hlas lidu" uposlechlo. I když po osvobození nepohodlné političky formálně volají i někteří stoupenci vládnoucího režimu, očekává se spíše, že před volbami vedení země přitvrdí.

Advokát expremiérky Serhij Vlasenko se obává, že již v nejbližší době bude jeho klientka opět převezena z nemocnice do vězení. "Mluví se o tom, že by Tymošenková mohla být propuštěna na svobodu. My však máme opačné informace, které svědčí o tom, že již nejbližší víkend bude z nemocnice vyhozena, aniž se jí podaří dokončit léčení, a opět umístěna v kolonii, aby tam mohla dostat další trest," uvedl v televizní debatě.

Soud, který by měl projednávat údajné defraudace a daňové úniky, kterých se Tymošenková měla dopustit v polovině 90. let, kdy působila v čele společnosti Jednotné energetické systémy Ukrajiny (JESU), se mezitím neustále odkládá. Obviněná se odmítá dostavit k přelíčení kvůli tomu, že se údajně nemůže pohybovat. Zavrhla i návrhy na jakýsi telemost s charkovskou justicí.

Delegace "jako na běžícím pásu"

Lékaři z berlínské kliniky Charite, kteří zdravotní stav Tymošenkové sledují, tvrdí, že jejich pacientka potřebuje ještě nejméně půldruhého měsíce, aby se mohla postavit na nohy.

Ukrajinští zdravotníci ovšem německé kolegy podezírají z podjatosti a tvrdí, že jde spíše o "politický než zdravotnický problém". Německým kolegům zaslali dopis, v němž se pozastavili nad tím, že se už více než tři měsíce nemohou vypořádat s nemocí, kterou by prý místní specialisté zvládli za několik týdnů.

Oponenti Tymošenkové vytýkají, že zatímco k soudu chodit nechce, na delegace, které se v nemocnici střídají "jako na běžícím pásu", má dostatek sil. Tvrdí tak, že pouze "hraje o čas". Jejím případem by se měl koncem srpna zabývat Evropský soud pro lidská práva a svitla by jí naděje na účast ve volbách.

Podle obvinění vzneseného prokuraturou měla Tymošenková zemi způsobit škody ve výši téměř půl miliardy dolarů, když se spolčila s tehdejším ukrajinským premiérem Pavlem Lazarenkem a dluhy své firmy převedla na stát.

Právě Lazarenko, který nejprve působil jako šéf průmyslové Dněpropetrovské oblasti, prý stál za úspěchem její firmy i politické kariéry. Kvůli hrozbě zatčení ovšem koncem 90. let uprchl do USA, kde byl zatčen a odsouzen za praní špinavých peněz na devět let. Letos na podzim by měl být propuštěn.

Také on se chce dostat do parlamentu. Na Ukrajině má politickou stranu Hromada (Společnost), která jej už zařadila do čela své kandidátky. Není ovšem jasné, zda by se někdejší spojenci za současné situace podporovali.

 

Právě se děje

Další zprávy