Rusko bojuje o ropu. Vysílá do Arktidy ledoborce

ČTK ČTK
4. 8. 2012 22:06
Chce tak potvrdit své nároky na rozšíření hranic kontinentálního šelfu
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Moskva - Ruský ledoborec Kapitan Darnicyn v noci na sobotu opustil přístav Murmansk na severu země a vydal se na expedici do Severního ledového oceánu, která má potvrdit ruské nároky na rozšíření hranic svého arktického kontinentálního šelfu.

Informovala o tom agentura RIA Novosti. Ze severonorského přístavu Kirkenes má plavidlo provázet další ruský dieselový ledoborec Dikson.

Rozšíření hranic kontinentálního šelfu Rusku umožní přisvojit si arktické oblasti bohaté na zdroje ropy a zemního plynu. Moskva do Arktidy vyslala již několik vědeckých výprav, aby potvrdily tezi, že Lomonosovův hřbet, táhnoucí se pod hladinou Severního ledového oceánu od kontinentu směrem k pólu, je prodloužením ruského kontinentálního šelfu a že tedy Rusové mají právo na jeho ekonomické využívání.

Nynější vědecká mise obou ruských ledoborců má trvat asi dva měsíce. Posádka Kapitana Darnicyna má za úkol mapování mořského dna; jejich kolegové z Diksonu budou sbírat seismická data a provádět geologický a geofyzikální výzkum.

Rusko poprvé uspořádalo obdobnou výpravu v roce 2010. V uplynulých letech ale vždy používalo vědeckou loď Akademik Fjodorov, kterou doprovázely atomové ledoborce. Nyní je to podle RIA Novosti poprvé, kdy Moskva vyslala k podobné operaci ledoborce dieselové.

Nároky na právo těžit nerostné suroviny v Arktidě si činí i další severské státy - Kanada, USA, Norsko a Dánsko. V regionu se podle expertů nachází asi 13 procent dosud neobjevených světových zásob ropy a 30 procent zásob zemního plynu.

Mezinárodní ekologické organizace sice vyzývají k moratoriu na hospodářskou činnost v Arktidě, podobně jako je tomu v Antarktidě, ale podle odborníků jejich výzvy nemají šanci na úspěch.

 

Právě se děje

Další zprávy