Jako z pohádky. "Hloupá husa" ovládla showbyznys

Alexandra Malachovská, spolupracovnice Aktuálně.cz
9. 8. 2012 19:50
Kreml nechává veřejně vystupovat "aktivisty z lidu" jako za starých časů
Ruští vládcové se rádi nechávají oslavovat, třeba Světlanou Kuricynovou.
Ruští vládcové se rádi nechávají oslavovat, třeba Světlanou Kuricynovou. | Foto: Repro YouTube.com

Moskva (od naší spolupracovnice) - Příběh o tom, jak "hloupá husa ke štěstí přišla", by mohla vyprávět mladá aktivistka prokremelského hnutí Naši Světlana Kuricynová.

Dívka z provinčního města Ivanova se nečekaně stala hvězdou internetu, když nadšeně chválila úspěchy současného politického režimu. Svou "svatou prostotou" zaujala několik milionů diváků na YouTube.

Nyní láme rekordy televizní popularity a zableskla se před ní i politická kariéra. Novou "celebritu" známou jako "Sveta z Ivanova" totiž chce angažovat vládnoucí strana Jednotné Rusko.

Slávu si devatenáctiletá Sveta vysloužila krátkým rozhovorem po mítinku, který se v zimě konal na podporu tehdejšího prezidentského kandidáta Vladimira Putina. V podchodu moskevského metra ji náhodně oslovil novinář z listu Moskovskije novosti a "moudra" natočená na mobilní telefon pak dal k dobru na internet.

Děvče sršelo obdivem k vládnoucí politické síle.

"Jednotné Rusko dosáhlo velkých úspěchů. Zvedlo ekonomiku, začali jsme se ´více lépe´ oblékat… Nebylo to, co máme teď. To jsou moc velké úspěchy," vypočítávala poněkud krkolomně.

"Také v zemědělství je u nás lépe. Více se osévá půda, různá zelenina, žito a takové to všechno. Máme také mnohonárodnostní zemi a v Moskvě je hodně lidí, z různých měst. To je také velký úspěch. Velmi dobrý. I zdravotnictví máme dobré. Hlavně u nás v Ivanovu. Lepší je blahobyt a s byty není žádný problém," ukončila nesourodý slovní výlev, který na ruském internetu vzbudil bouři ironie. 

Úspěch měl zejména výrok "začali jsme se ´více lépe´ oblékat", a Kuricynová se proto musela ze dne na den vyrovnat s náporem pochybné slávy.

Televizní úspěch

Nebývalou šanci jí pak v červenci dala televize NTV, která je považována za hlásnou troubu Kremlu. Vedení stanice prý zaujala upřímnost a bezelstnost studentky účetnictví z Ivanova.

Demonstrovat se v Rusku stále ještě smí, vše ale musí být
Demonstrovat se v Rusku stále ještě smí, vše ale musí být | Foto: Jiří Just

"Světlana je talentovaný člověk. Je perspektivní a není rozmazlená. Je vidět, že chce pracovat," nechal se slyšet šéf kanálu Vladimir Kulistikov. Proto jí asi svěřil úlohu moderátorky v pořadu Paprsek světla, který jí tamní producenti "ušili na tělo". Smysl vidí v tom, že "na jednoduché otázky by měla dostávat jednoduché odpovědi".

Hned díky prvním vysíláním slavila Kuricynová nebývalý úspěch. U televizních obrazovek "Svetu z Ivanova" vidělo jen v Moskvě téměř 360 tisíc lidí. Sledovanost porazila i populární satirický pořad Comedy Club či soutěž Kdo chce být milionářem?.

Dívka, která mimo prostořekosti oplývá bujným poprsím, vyrazila s mikrofonem na večírky moskevské smetánky, aby tam "proklepla" politiky a hvězdy showbyznysu. Na bujné vnady si nechala sem tam sáhnout a dala i na doporučení znalců, jak se svými přednostmi nakládat. Do společnosti se vydala s hlubokým dekoltem a v džínových kraťasech.

Když se poprvé sešla s neurvalým politikem Vladimirem Žirinovským, vynadal jí, proč přišla "v kalhotkách". "To jsou přeci šortky, módní věc," smála se moderátorka z Ivanova. Pak si padli do noty a potěšil ji i návrh na případnou "švédskou trojku" za účasti stárnoucí politické celebrity.

Podle produkčních by Sveta měla "konfrontovat" dva způsoby života - v metropoli a na venkově. Sama "hvězda" ovšem tvrdí, že žádnou "koncepci" nemá. Přiznává, že mluví, "jak jí zobák narostl".

Klidně budu dělnicí

Aktivistka Kuricynová však nemá na růžích ustláno. Na rozdíl od slavných rodáků - režiséra Andreje Tarkovského či módního návrháře Slavy Zajceva - není pýchou svého rodiště. Gubernátor Ivanovské oblasti Michail Meň uvedl, že "obraz baculaté provinční husy" škodí regionu, odkud dívka pochází.

Putin a Medveděv, nerozlučná dvojka.
Putin a Medveděv, nerozlučná dvojka. | Foto: Reuters

Také její učitelka si posteskla, že se stydí za její kostrbatý projev, a připustila, že učitelé to s její výchovou asi "někde prošvihli". "Ona je jako pes. Všemu rozumí, ale říct to nemůže," komentovala "talent" své žákyně.

Komentátorka listu Kommersant Arina Borodinová je přesvědčena, že televize jen zneužívá "komplexy a slabiny ubohého děvčátka". Domnívá se, že následující pořady už nebudou tak úspěšné, pokud nevymyslí něco mimořádného.

"Kdyby Sveta šla na návštěvu k Vladimiru Putinovi, možná že by to zvedlo sledovanost," uvedla. Úspěch by podle ní mohlo mít také svlékání dívky ve vysílání, i když svým sexappealem se už pokusila zaujmout.

Svetě adresovali i vážně míněné návrhy. Poslankyně Aljona Aršinovová z Jednotného Ruska ocenila, že dívka se "upřímně zajímá o politickou situaci v zemi" a nabídla jí členství ve vládnoucí straně. Tvrdí, že se dívka zcela nezaslouženě stala terčem kritiky kvůli svým politickým názorům. 

Člen vedení strany Ruslan Gatarov je přesvědčen, že novopečené hvězdě nic nebrání v úspěšné politické kariéře.  Přirovnal ji dokonce k uznávané ruské celebritě Kseniji Sobčakové, která bývá označována za "ruskou Paris Hiltonovou".

Dcera bývalého petrohradského starosty Anatolije Sobčaka, který stál za Putinovou kariérou, o svou pověst "světské lvice" přišla, jakmile se dala k opozici. Nyní je vyšetřována pro údajné daňové úniky a ztratila lukrativní zakázky v showbyznysu.

"Sveta  zahájila svou kariéru stejně skandálně jako Sobčaková," uvedl Gatarov. Prosté děvče by podle něj mohlo být stejně úspěšné jako tato absolventka politologie, která si původně libovala v bujarých večírcích. Mladá aktivistka přiznala, že se jí dostalo i návrhu stát se poslankyní.

"Klidně budu dělnicí. Hlavně chci Rusku pomoct," tvrdí pateticky.

 

Právě se děje

Další zprávy