Slovenští poslanci si zrušili imunitu

Aktuálne.sk
26. 7. 2012 11:50
Pro hlasovalo 144 poslanců napříč politickým spektrem
Za zrušení imunity slovenských poslanců se dlouhodobě - a nutno říct, že originálně - angažovala třeba strana SaS, která položila minulou vládu.
Za zrušení imunity slovenských poslanců se dlouhodobě - a nutno říct, že originálně - angažovala třeba strana SaS, která položila minulou vládu. | Foto: Profimedia.cz

Bratislava - Slovenští poslanci si odhlasovali zrušení imunity, která je teď během výkonu mandátu chrání před trestním stíháním.

Po mnoha neúspěšných pokusech nakonec pro změnu zvedlo ruku 144 poslanců z různých stran, napříč celým politickým spektrem.

Zákon vstoupí v platnost 1. září.

Ve schválené novele je i "pojistka" - se vzetím kolegy do vazby budou muset nejprve souhlasit poslanci parlamentu.

Pokud bude chtít policie některého z členů zákonodárného sboru zadržet, bude zase zapotřebí souhlas mandátového a imunitního výboru. Pokud policisté takové svolení nezískají, budou muset poslance propustit na svobodu. 

Zrušit imunitu soudců, původně taktéž jeden z návrhů, se ale nepodařilo.

"Platí rovnost před zákonem a nikdo by nad ním neměl stát," komentoval rozhodnutí poslanec Daniel Lipšic, bývalý slovenský ministr spravedlnosti a místopředseda vlády.

Foto: Reuters

"V budoucnu se v tomto bude muset udělat pořádek. Neznám zemi, kde by měli soudcové tak rozsáhlou imunitu. Je to špatné pro právní stát," řekl agentuře TASR.

Slovenští kriminalisté podezírali z trestné činnosti v minulosti hned několik poslanců. V roce 2009 třeba tehdejší koaliční zákonodárci odmítli trestní stíhání poslance Smeru-SD Jána Kvorky, který prý fyzicky napadl jiného muže.

Prokurátor pak ve vyšetřování pokračoval až po parlamentních volbách v roce 2010, ve kterých Kvorka poslanecký mandát neobhájil.

Už letos v únoru si slovenští poslanci zrušili imunitu, přestupkovou. Policie je tak už teď může pokutovat například za rychlou jízdu.

V Česku se zrušení doživotní imunity poslanců a senátorů připravuje. Změnit by se měla dosavadní praxe, podle níž je trestní stíhání poslance nebo senátora v konkrétním případu navždy vyloučeno, pokud to Poslanecká sněmovna nebo Senát odmítnou.

Názory Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Názory Aktuálně.cz

Sledujte nás na:

 

Právě se děje

Další zprávy