Stíhal Pinocheta, teď má zachránit Assange a WikiLeaks

ČTK ČTK
25. 7. 2012 7:43
Server WikiLeaks si pro obhajobu svého zakladatele najal španělského soudce Baltasara Garzóna
Foto: Reuters

Londýn - Provozovatelé WikiLeaks najali slavného španělského soudce Baltasara Garzóna, aby vedl tým právníků hájících server a jeho zakladatele Juliana Assange.

Garzón je známý především tím, že v roce 1998 inicioval vydání zatykače na někdejšího chilského diktátora Augusta Pinocheta a stíhal zločiny z éry někdejšího španělského diktátora Franciska Franka.

WikiLeaks uvedl, že Garzón se nedávno s Assangem setkal na ekvádorském velvyslanectví v Londýně, kam se stíhaný Australan uchýlil. Garzón s Assangem údajně probírali "novou právní strategii".

Podle twitterového účtu WikiLeaks Garzón vyjádřil "vážné znepokojení" nad "nedostatkem záruk a transparentnosti" v krocích, které jsou podnikány proti Assangemu.

Assange se v současnosti brání svému vydání do Švédska, kde je viněn ze znásilnění. Assange, který žádá Ekvádor o udělení politického azylu, tvrdí, že se ve Švédsku ničeho nedopustil. Obvinění jsou podle něj politicky motivovaná a souvisejí s činností WikiLeaks.

Server v roce 2010 zveřejnil desítky tisíc tajných dokumentů americké diplomacie a armády. Assange se domnívá, že ze Švédska by mohl být pravděpodobněji vydán do USA než z Británie. V roce 2010 byl zadržen v Británii na žádost Švédska.

 

Právě se děje

Další zprávy