Nevládky jdou do boje s Kremlem, brojí proti zákonu

Jiří Just Jiří Just
27. 7. 2012 7:00
Podle nedávno podepsané novely se musejí označovat za "zahraniční agenty"
Vladimir Putin podle neziskových organizací utahuje otěže, které jeho předchůdce povolil.
Vladimir Putin podle neziskových organizací utahuje otěže, které jeho předchůdce povolil. | Foto: Reuters

Moskva - Od návratu Vladimira Putina do čela Kremlu neuplynulo ani sto dní. Už ale stihl zahájit demontáž liberálnějších zákonů, o něž se zasadil jeho předchůdce Dmitrij Medveděv.

Například pomluva se po necelém roce vrátila mezi trestné činy, za něž hrozí až pětimilionová pokuta. Staronová hlava státu si rovněž došlápla na nevládní organizace, jimž Medveděv za své vlády ulehčil život.

Putin v sobotu podepsal novelu zákona, jež pobouřila většinu lidskoprávních aktivistů. Organizace dotované z ciziny totiž musí - krom jiného - samy sebe označovat za "zahraniční agenty". A to pod hrozbou vysoké pokuty.

Žádné represe, jen evropská praxe

Naděžda Orlovová, členka Putinova Jednotného Ruska a bývalá poslankyně Státní dumy, slova o represi odmítá. Nové znění zákona podle ní odpovídá evropské legislativě.

"Protože se stáváme členem Světové obchodní organizace, začíná se v Rusku hrát podle evropských pravidel," řekla Aktuálně.cz. "Nemyslím si, že v tomto směru navrhujeme nějaká exkluzivní nebo extraordinární opatření."

Západ by podle ní měl naopak vítat, že se Rusko snaží přiblížit k evropským standardům.

Ponižující cejch

Představitelé "nevládek" ovšem mají jiný názor. Kreml se prý zákonem snaží omezit tu část společnosti, která upozorňuje na problémy vládnoucího režimu. Organizacím navíc vnucuje cejch těch, kteří pracují v zájmu "zahraničního nepřítele".

Volí přitom rozdílné přístupy. Například nejstarší ruská lidsko-právní organizace Moskevská helsinská skupina se kvůli nálepce "zahraniční agent" vzdá grantů z ciziny. Jiní naopak plánují se zákonem bojovat do posledního okamžiku.

"Podoba současného zákona je velmi škodlivá a nebezpečná," je přesvědčena Lilija Šibanovová, ředitelka asociace Golos, která se mimo jiné zabývá monitoringem ruských voleb.

"Termín ´zahraniční agent´ neodpovídá skutečnosti, jelikož peníze ze zahraničí používají organizace na rozvoj vlastní země," vysvětlila Aktuálně.cz s tím, že "ponižující a urážlivý termín" nebude nikdo používat.

Využije proto všech zákonných možností, jak novelu zrušit. "Pokud však soud rozhodne o tom, že činnost naší asociace spadá do kategorie ´politická´, dotací ze zahraničí se vzdáme."

Putin je zpět:

Represe neziskového sektoru

Myslí si, že zákon má posloužit k likvidaci nepohodlných organizací, a to bez rozhodnutí soudu. "Je to absolutně represivní. Ukazuje, že vláda je připravena používat proti neziskovému sektoru represivní opatření."

Zákon je podle ní namířen také proti asociaci Golos, která informuje o narušeních voleb. "Jednotné Rusko, jehož preference se snižují, si velmi nepřeje, aby organizace jako Golos vůbec v zemi existovaly," je přesvědčena.

 

Právě se děje

Další zprávy