Rusko utahuje virtuální šrouby, web se bojí cenzury

Jiří Just Jiří Just
19. 7. 2012 20:44
Nový zákon o informacích umožňuje zavírat weby se "závadnými informacemi"
Foto: Reuters

Moskva - Rusko chce chránit děti před temnými zákoutími internetu. Restrikce však mohou čekat i Nabokovův román Lolita nebo ruskou odnož encyklopedie Wikipedia.

Tamní Státní dumou, dolní komorou parlamentu, minulý týden prošla novela zákona o informacích, jež umožňuje - a to bez rozhodnutí soudu - zavírat weby se závadnými informacemi. A ve středu ji schválil i Senát.

Strach z represe

Původní návrh zákona, který má podle autorů chránit zdraví a život dětí, obsahoval nejasný termín "škodlivá informace", který polekal ruskou internetovou veřejnost.

Státní orgány podle některých názorů mohly pod záminkou starosti o děti zakázat nejen weby šířící pedofilii, ale také jakoukoliv stránku, která by byla označena za extremistickou. A tedy i protivládní servery.

"Je to zákon pro dospělé, které stát považuje z nějakého důvodu za děti," postěžoval si šéf ruské pobočky Wikimedia Stanislav Kozlovskij.

Vkontaktě.

Tak se protestovalo proti Putinovi:

Změkčení nepomohlo

Online deník Gazeta.ru napsal, že do celého problému se vložil i exprezident a současný předseda vlády Dmitrij Medveděv, jenž je velkým stoupencem moderních technologií. A problematický termín byl nahrazen konkrétní definicí.

Bez rozhodnutí soudu může být uzavřena stránka v případě, pokud se na ni nachází pornografie za účasti nezletilých, za propagaci drog a informace o způsobech spáchání sebevraždy.

Negativní nálepky se tím novelizovaný zákon však nezbavil. Odpůrci internetové cenzury nyní dokument nazývají koniášský.

Koniáši z Kremlu

"Je velmi smutné, že byla schválena taková novela zákona, protože zavádí mechanismy cenzury v prostoru, do kterého vláda dříve nezasahovala. Zákon nechrání pouze děti před nežádoucími informacemi, ale také zamezuje přístup k informacím všem občanům," řekl Aktuálně.cz předseda ruské Pirátské strany a člen vedení Fondu pro rozvoj elektronické demokracie Pavel Rassudov.

Podle něj je zákon, jemuž chybí podpis hlavy státu, prvním krokem k cenzuře ruského internetu. A Kreml si je toho dobře vědom.

"Vláda má strach z internetu, z jeho svobody a nekontrolovatelnosti. Tímto způsobem se ho pokouší kontrolovat. Zneužívají k tomu emoce rodičů a jejich obavy o děti, ale tento zákon je sotva může ochránit," míní. "Kdyby je poslanci vážně chtěli chránit před pedofily, zvýšili by třeba počet kamer v ulicích."

Nejvíce ho znepokojuje, že do kategorie "zakázané" se mohou dostat i díla světového významu. "To se týká Tolstého románu Anna Kareninová, v němž se popisuje sebevražda hlavní hrdinky, nebo Nabokovovy Lolity, která může být podle nového zákona zakázána za pedofilii," varuje Rassudov.

Hrozba pro ruskou Wikipedii

Obdobné obavy s ním sdílí i šéf ruské pobočky Wikimedia Stanislav Kozlovskij. Restrikce se ostatně mohou dotknout i samotné webové encyklopedie.

"Zákon obsahuje příliš široké definice, patří do zakázané kategorie. Dokument například zakazuje popis použití a výrobu látek sloužících k výrobě drog. Mezi ně ale spadá také hypermangan, kyselina octová a podobně. Ve Wikipedii jsou texty, jak se vyrábí a používají. To znamená, že musí být staženy," řekl Aktuálně.cz.

Zároveň upozorňuje, že Wikipedie je otevřená encyklopedie a její uživatelé tudíž mohou napsat článek na libovolné téma. Tedy i to, které zákon zakazuje.

"V takovém případě bude zablokovaná síťová adresa a naše stránky budou nedostupné všem občanům Ruské federace," obává se.

Podle svých slov přesto doufá, že všechny možnosti nebyly vyčerpány a definitivnímu přijetí zákona může být ještě zabráněno. "Zatím není vyloučeno, že prezident zákon vetuje. Naděje pořád existuje."

 

Právě se děje

Další zprávy