Nacistický zločinec Csatáry je ve vazbě. Útěk trval den

Zahraničí Zahraničí
18. 7. 2012 13:59
Sedmadevadesátiletý muž utekl v úterý ráno poté, co se dozvěděl, že mu hrozí soud
Csatáry se skrývá před novináři.
Csatáry se skrývá před novináři. | Foto: Reuters

Budapešť - Nacistický zločinec László Csatáry je ve vazbě. S odvoláním na maďarskou prokuraturu o tom informovala agentura AP.

Policie po 97letém muži, jenž během druhé světové války velel sběrnému táboru v Košicích, a podílel se tak na deportaci 15 700 Židů do táborů v Osvětimi a v ukrajinském Kamenci-Podolsku, pátrala od úterního rána, kdy uprchl ze svého budapešťského bytu.

"Odmítl obvinění ze zločinů, která proti němu byla vznesena. Jedna z jeho obhajob byla, že poslouchal příkazy," řekl po poledni na tiskové konferenci budapešťský prokurátor Tibor Ibolya. Csatáry údajně se zadržením počítal.

Čekali jsme rychlejší reakci

Zpráva o nalezení Csatáryho způsobila před pár dny poprask. Jednoho z posledních žijících válečných zločinců vypátrali v Budapešti reportéři britského bulvárního deníku The Sun. Csatáry byl v roce 1948 odsouzen k trestu smrti, ale podařilo se mu uprchnout do Kanady, kde žil až do druhé poloviny devadesátých let.

Jeruzalémské Centrum Simona Wiesenthala tvrdí, že zločince objevilo před necelým rokem a loni v září předalo informace o jeho pobytu prokuratuře.

Doufali prý, že Maďarsko případ urychlí. "Ale měsíce plynuly a on nebyl ani oficiálně prohlášen za podezřelého a nebyl mu odebrán pas," citovala agentura MTI z otevřeného dopisu šéfa centra Efraima Zuroffa, jenž nyní apeluje na prezidenta Jánose Ádera, aby pomohl Csatáryho přivést "co nejrychleji" před soud.

Malá ryba

Britský server BBC ale napsal, že důkazy proti Csatárymu jsou slabé a pravděpodobnost úspěšného soudního řízení malá. O jeho roli v Košicích totiž panují rozpory.

"Byl malá ryba. Mohl bych jmenovat 2000 lidí zodpovědných za horší zločiny," cituje BBC Lászlóa Karsaiho, předního maďarského historika, jenž se zabývá holocaustem.

"Peníze vynaložené na dopadení lidí jako on by byly utraceny lépe v boji proti propagandě těch, kdo dnes tak vehementně holocaust popírají."

 

Právě se děje

Další zprávy