Papežův komorník je vězněn. Jeho rodina je pobouřena

Zahraničí Zahraničí
16. 7. 2012 12:20
Paolo Gabriele se stal obětním beránkem skandálu VatiLeaks, tvrdí jeho otec
Nejbližší papežův spolupracovník Paolo Gabriele (vpředu vlevo).
Nejbližší papežův spolupracovník Paolo Gabriele (vpředu vlevo). | Foto: Reuters

Vatikán - Už 54 dní zadržuje vatikánská policie nejbližšího papežova spolupracovníka Paola Gabrieleho. Komorník je hlavním obviněným v případu VatiLeaks.

Odstartovalo jej zveřejnění desítek osobních listin vysoce postavených členů svatého stolce a italská média hovoří o skandálu století.

"Paolo platí za skutečnosti, které je těžké pochopit," postěžoval si jeho otec Andrea Gabriele ve vysílání televize TGcom 24. Vadí mu, že ačkoliv papežovi vyšetřovatelé mají v hledáčku na tři desítky lidí, vězní pouze jeho.

Papežovy rituály i korupce  

Veřejnost se z odhalených listin dozvěděla o každodenních papežových zvycích, ale také o obří korupci uvnitř Vatikánu. Dopisy byly ručně psané Benediktem XVI., kardinály, biskupy nebo třeba státním sekretářem Tarciso Bertonem.

Vyplývá z nich, že vatikánská banka nesplňuje mezinárodní bezpečnostní standardy, objevily se důkazy o praní špinavých peněz či informace o zásazích papežova úřadu vůči těm, kdo chtěli s nekalými praktikami skoncovat.

"Paolo je čestný člověk a počká, až se vše ujasní," dodal na účet svého 46letého syna Gabriele starší.

Málokdo v Itálii věří, že právě komorník - člověk, který Josephu Ratzingerovi pomáhal s oblékáním a osobní hygienou - byl hlavním strůjcem skandálu. "Celé to připomíná disneyovku," uvedl reportér Gianluigi Nuzzi, jenž aféru vydáním své knihy "Jeho Svátost, tajné dokumenty Benedikta XVI." rozpoutal.

Mocný Bertone

Vatikán je podle Nuzziho rozdělený na několik proti sobě bojujících skupin. Papežova klika je prý na nože s kurií, ovládanou převážně Italy.

Nuzzi se měl kvůli tajným dokumentům scházet s přibližně tuctem lidí z Vatikánu. Komentátoři soudí, že cílem diskreditace byl hlavně často kritizovaný státní sekretář a vlivný člen Opus Dei Tarciso Bertone. Nemluvě o samotném papežovi.

 

Právě se děje

Další zprávy