Itálie v problémech, agentura Moody's jí snížila rating

Radim Klekner Radim Klekner
13. 7. 2012 13:00
Zadlužení Itálie se podle MMF v příštím roce zvýší na 126,4 procenta HDP
Italský premiér doufá, že evropský záchranný fond pomůže jeho zemi se splácením dluhopisů.
Italský premiér doufá, že evropský záchranný fond pomůže jeho zemi se splácením dluhopisů. | Foto: Reuters

Řím - Na nedávném summitu EU, na němž se Unie dohodla na refinancování dluhopisů nejhůře zadlužených zemí eurozóny, italský premiér Mario Monti odmítl, že by se jeho vláda v dohledné době chystala Brusel požádat o pomoc.

Poté, co agentura Moody's ve čtvrtek snížila rating Itálie hned o dva stupně, z A3 na Baa2, se ale perspektiva, že tak Řím bude muset učinit, hodně přiblížila. A Monti zřejmě bude muset svá slova korigovat.

"Itálie by se mohla zajímat o přechodná opatření, která by snížila rizikový příplatek (z dluhopisů)," nechal se italský premiér ostatně slyšet už ve středu v rozhovoru s deníkem La Repubblica.

Rating Itálie po posledním zásahu Moody's leží jen dva stupně od spekulativního pásma, kdy se již investorům nedoporučuje do dluhopisů dané země vkládat peníze.

Pokud by se do vážných problémů po řeckém vzoru dostala také Montiho země, pro eurozónu by to znamenalo katastrofu. V záchranných fondech EU je dnes přibližně pět set miliard eur, celkové zadlužení Itálie ale představuje 1,93 bilionu eur.

Rozhodnou příští emise

Díky tvrdým úsporným opatřením se sice Montiho vládě podaří udržet letošní schodek státních financí pod úrovní 2,6 procenta hrubého domácího produktu, restrikce ale zároveň srážejí spotřebu domácností, a italské hospodářství se proto letos propadne více, než ministerstvo financí původně plánovalo.

Pokud by Itálie začala mít problémy se splácením svých dluhů, strhla by do propasti celou eurozónu.
Pokud by Itálie začala mít problémy se splácením svých dluhů, strhla by do propasti celou eurozónu. | Foto: Reuters

Podle odhadů Mezinárodního měnového fondu bude tento propad činit nikoli 1,3 procenta, nýbrž ještě o sedm desetin více. Zadlužení země se tak podle MMF v příštím roce zvedne na 126,4 procenta HDP.

Hodně bude teď záležet na tom, kam se pohnou úroky ze státních dluhopisů, které Itálie v nejbližší době vydá. Řím musí jen letos splatit obligace za tři sta miliard eur a peníze na ně získá jen díky novým emisím.

V pátek prodalo ministerstvo financí tříleté bondy v celkové hodnotě 5,25 miliardy s úrokem 4,65 procenta. Ještě před měsícem přitom činily 5,3 procenta. Monti totiž mohl těžit z pondělního rozhodnutí ministrů financí eurozóny pomoci španělským bankám půjčkou ve výši třiceti miliard eur.

Přízrak Berlusconiho

Itálii příští rok čekají parlamentní volby a Monti už oznámil, že ať již dopadnou jakkoli, ve svém úřadě končí. Jejich výsledek ale rozhodně ovlivní právě to, zda Řím do té doby bude, či nebude muset požádat o pomoc Unii.

Když Monti loni v prosinci nastupoval do úřadu, vkládali do něj Italové velké naděje a podle toho se i jeho popularita držela hodně vysoko. Dnes premiéra kladně hodnotí jen 41 procent respondentů.

Situaci se okamžitě snaží využít expremiér Silvio Berlusconi, který cítí novou příležitost, ačkoliv to byl právě on, kdo zemi svou nečinností, zadáváním předražených státních zakázek a tolerováním obřích daňových úniků zavedl do problémů.

Podle posledních průzkumů by pravicovému Lidu svobody, který chce Berlusconi opětovně přejmenovat na Forza Italia (Vzhůru, Itálie), v případě, že stranu do voleb povede právě on, dalo svůj hlas třicet procent voličů.

Forza Italia by tak volby zřejmě vyhrála, protože levicová Demokratická strana má nyní jen čtyřiadvacetiprocentní podporu. Na šestnácti procentech je nové populistické a euroskeptické Hnutí pěti hvězd vedené hercem Beppem Grillem. 

EU se na summitu v Bruselu před čtrnácti dny dohodla, že o úvěr z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) za účelem odkupu státních dluhopisů může požádat jen ta země, která svůj rozpočtový deficit dostane pod 0,5 procenta HDP a zároveň bude schopna snížit své zadlužení o pět procent celkové částky.

Itálie nebude ale tato kritéria se vší určitostí schopna splnit a je otázkou, zda Unie učiní v jejím případě výjimku, pokud Řím o pomoc požádá.

 

Právě se děje

Další zprávy