Číslo 5 žije a už je v prodeji. Za 400 tisíc dolarů

Petr Jemelka Petr Jemelka
22. 7. 2012 10:40
Personal Robot 2 zastane domácí práce, vypere, vyžehlí a ještě pobaví
PR2.
PR2. | Foto: YouTube

Menlo Park (USA) - Víceúčeloví humanoidní roboti by se jednou mohli stát běžnou součástí našich domácností.

Dalšího milníku v tomto směru dosáhla kalifornská společnost Willow Garage, která začala ve spolupráci s řadou dalších firem a institucí vyrábět osobní stroje, jež zastanou domácí práce. Ochotně vyperou, vyžehlí i uklidí.

To ale není všechno. Umí - a hlavně budou umět - mnohem víc.

Personal robot 2 (PR2) připomíná robota z hollywoodského filmu Číslo 5 žije. Měří 1,3 metru, váží 220 kilogramů, jezdí na podvozku, má obdélníkový trup, dvě ruce a hranatou hlavu. V ní jsou jako oči zasazeny dvě kamery. Místo krku má robot laserový skener.

PR2 je sice primárně určen pro další výzkum a pomoc starším nebo postiženým lidem, nikde ale není psáno, že si jej nemůže pořídit lenivý boháč nebo nadšenec. Musí si ale připravit 400 tisíc dolarů (přibližně 8,1 milionu korun). PR2 mu za tu cenu svede třeba i otevřít pivo.

Jemná práce mu však zatím trvá dlouho a třeba večeři by si bylo u PR2 nutné objednat opravdu dlouho dopředu. Například košili totiž skládá až půl hodiny.

Krom toho, že jde o technologický pokrok, jde také o strategický průlom a stavební kámen dalšího vývoje. Software robota je napsán v otevřeném zdrojovém kódu (open source), a tak s ním může pracovat kdokoliv. V praxi to znamená, že ostatní kybernetici nemusejí začínat od začátku, ale mohou na práci Willow Garage navázat.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Tvůrci PR2 ale mysleli i na polidštění stroje. Snaží se vzhled robota učinit co nejvlídnějším. Uživatelskou přívětivost má na starosti psycholožka Leila Takyamová. Spolu se svým týmem designérů a hudebníků robotovi vtiskla emotivní gesta a zvuky.

Jednou bude od člověka k nerozeznání

PR2 tak umí například zakroutit hlavou, roztomile zapípat nebo zavrnět. Důležitý je ale i vzhled. Plechové tělo, hlavu i končetiny proto pokrývá bílá uretanová skořápka a kamery jsou udělány tak, aby připomínaly oči.

"Badatelé chtěli mít na PR2 spoustu kamer, aby mohl shromažďovat co nejvíc dat. Těžko by ale lidé chtěli mít doma něco, co vypadá jako 200kilová tarantule," cituje Takyamovou americká stanice NPR. Jednou podle ní budou roboti od lidí k nerozeznání a aplikace do nich bude možné snadno stahovat, stejně jako si je dnes stahujeme do chytrých telefonů. Díky otevřenému zdrojovému kódu si je navíc lidé budou moci sami psát.

Zapracovat je ale třeba i na bezpečnosti. Když by například 200kilový robot svému majiteli nebo návštěvě podával pivo a vjel mu na nohu, mohlo by to mít vážné následky. Nemluvě o robotově síle v rukou nebo třeba manipulaci s nožem.

 

Právě se děje

Další zprávy