Plavčice Emily zachraňuje životy. Má 11 kilo, je z kovu

Petr Jemelka Petr Jemelka
12. 7. 2012 14:00
Seriál Aktuálně.cz o robotech, kteří brzy vstoupí do každodenního života
Foto: Hydronalix

Phoenix - Vyspělé technologie už pronikly do života téměř každého z nás. Bez internetu, mobilů, aut a dalších vymožeností bychom se obešli jen těžko.

O sofistikovaných robotech, kteří se čím dál častěji zjevem nebo schopnostmi podobají živým organismům, se sice zatím většinou hovoří jen v souvislosti s armádním výzkumem, brzy se to ale změní.

Roboti jsou připraveni vstoupit do každodenního života lidí. Mnohé stroje jsou už nyní schopné nahradit (a mnohdy i předčít) člověka v oblastech, kde by to většinu lidí ještě donedávna ani ve snu nenapadlo.

Jedním z takových sofistikovaných zařízení, jež už funguje v běžném životě, je robot-plavčík pojmenovaný Emily.

Slouží na plážích několika států USA, například v Kalifornii. Stroj ale ani v nejmenším nemá ambici vystrnadit z pláží opálené plavčíky. Naopak - má jim pomoci.

Emily sice zatím nedisponuje žádnou formou umělé inteligence, ale vyniká úžasnou rychlostí a obratností.

Může se dostat k tonoucímu rychleji než cokoliv jiného a poskytnout mu oporu, dokud nepřiplave nebo nepřipluje lidský záchranář. Vyškolený plavčík Emily ovládá ze břehu vysílačkou, a jelikož je robot vybaven obrazovkou, kamerou a reproduktory, může záchranář s člověkem, jemuž pomáhá, komunikovat.

"Je to velmi dobrá pomůcka. Pokud je člověk, který se dostal do potíží, ještě při vědomí, může se Emily chytit a nechat se odtáhnout ke břehu," vysvětlil televizi ABC šéf losangeleských záchranářů Remy Smith.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Robotická záchranářka váží 11,3 kilogramu, má ideální míry 140-40-20 centimetrů a při rychlosti 8 km/h je schopna hlídkovat až 518 minut. V pohotovostním módu vydrží nabitá dokonce přes sto hodin.

Brzy se osamostatní, slibují tvůrci

Je-li to potřeba, dokáže Emily k tonoucímu vyrazit rychlostí až 45 km/h. Na jedno dobití urazí až 130 kilometrů a oproti lidem má ještě jednu podstatnou výhodu - díky sonaru vidí pod hladinu.

To ale není všechno. Do akce může naskočit ze souše, lodi i vrtulníku. A už příští rok slibuje arizonská společnost Hydronalix chytrou, plně autonomní verzi. Cena by se měla pohybovat okolo 3500 dolarů.

Emily dostala jméno po 13leté Emily Rose Shaneové, kterou v roce 2010 srazilo auto. "Emily totiž byla připravena kdykoliv komukoliv pomoct," vysvětlil deníku LA Times autor projektu Tony Mulligan. Jeho dcera byla s Emily nejlepší kamarádka.

Emily je zároveň zkratkou celého jména robotické záchranářky: EMergency Integrated Lifesaving lanYard.

 

Právě se děje

Další zprávy