Třetí světová válka bude v kyberprostoru, varuje MI5

Martin Novák Martin Novák
26. 6. 2012 13:45
Britská kontrarozvědka: Rozsah útoků je už teď ohromující
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Londýn - Internet je jako oheň. Dobrý sluha a zlý pán. A zvětšuje se nebezpečí, že někteří lidé a některé státy internet budou používat jako zbraň.

V tomto duchu vystoupil na veřejnosti s projevem poprvé po dvou letech ředitel britské kontrarozvědky MI5 Jonathan Evans.
Velká Británie a další státy podle něj čelí a budou čelit "neuvěřitelným" kyberútokům a počítačovým špionážím.

"Nedostatky a slabá místa internetu zneužívají velmi agresivně nejen jednotliví zločinci, ale i některé státy. Už teď se to děje v rozsahu, který bere dech," varoval Evans v projevu k finančníkům v londýnské City.

Hovořil o "tisících lidech v pozadí".

Šéf MI5 konkrétně nejmenoval žádné státy, ale USA i některé evropské země v minulosti zaznamenaly závažné hackerské útoky z Číny a Severní Koreje. Čínská vláda však vehementně popírá, že by stála za podobnými aktivitami.

Na snahu proniknout do své sítě upozornil Pentagon, napadeny byly i počítače v úřadu jihokorejského prezidenta. Je velmi pravděpodobné, že o řadě dalších pokusů se veřejnost nedozvěděla.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Íránský jaderný program před dvěma lety paralyzoval počítačový virus Stuxnet, z jehož rozšíření Íránci podezírají Izrael.

Americké diplomatické depeše podle serveru WikiLeaks obsahovaly poznatky o snaze čínských úřadů proniknout do elektronické korespondence disidentů a odpůrců režimu na internetovém vyhledávači Google.

Společnost před třemi týdny oznámila, že uživatele, kterým hrozí státem podporované útoky, bude varovat.

Evans se domnívá, že pro budoucnost je velkým nebezpečím průmyslová špionáž přes internet. "V sázce nejsou jen tajné státní informace, ale bezpečnost infrastruktury, intelektuální vlastnictví a citlivé obchodní údaje," řekl šéf britských zpravodajců.

Na okraj svého vystoupení dodal, že policie a všechny příslušné složky jsou dobře připraveny čelit snaze o spáchání teroristického útoku v době nadcházejících olympijských her v Londýně, stoprocentní bezpečnost však prý nelze nikdy garantovat.

Od roku 2005, kdy teroristé hlásící se k Al-Káidě zavraždili v londýnském metru a autobuse 52 lidí, dokázaly policie a zpravodajská služba dle Evanse všechny teroristické hrozby v království eliminovat.

Čtyřiapadesátiletý Evans vede britskou kontrarozvědku pět let. Je známý tím, že prosazuje možnost některá svědectví přednesená během soudního procesu zachovat z bezpečnostních důvodů v tajnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy