Odvrácená strana Eura: Romy z Kyjeva vyhnal žhář

Alexandra Malachovská, spolupracovnice Aktuálně.cz
26. 6. 2012 5:30
Kyjevané se zbavili nepohodlných návštěvníků, kteří mohli pokazit dojem
Těsně před začátkem Eura byl na kyjevském sídlišti Berezňaky vypálen romský tábor.
Těsně před začátkem Eura byl na kyjevském sídlišti Berezňaky vypálen romský tábor. | Foto: Alexandra Malachovská

Kyjev/Praha (od naší spolupracovnice) - Těsně před zahájením mistrovství Evropy ve fotbale, které spolu s Polskem hostí také Ukrajina, byl na kyjevském sídlišti Berezňaky vypálen romský tábor.

V ukrajinské metropoli, na levém břehu Dněpru, se asi sedm desítek kočovníků usídlilo - k velké nelibosti místních obyvatel - už v dubnu. Své chatrče ze starých matrací, dek a igelitů, které nasbírali na skládce, rozložili v blízkosti kolejí, po kterých se na fotbalový šampionát dopravují tisíce fanoušků.

Počátkem června provizorní tábor lehl popelem. Podle romských aktivistů byl útok zřejmě spojen s konáním prestižní sportovní akce.

Přestože to úřady popírají, město se tak prý zbavilo nepohodlných návštěvníků, kteří mohli při Euru pokazit dojem z nablýskané metropole.

Pachatel neznámý

Nájezdy kočovných Romů nelibě nesou obyvatelé různých částí Ukrajiny. Také v Oděse či na Krymu se objevují zprávy o vypálených romských osadách.

Nájezdy kočovných Romů nelibě nesou obyvatelé mnoha částí Ukrajiny.
Nájezdy kočovných Romů nelibě nesou obyvatelé mnoha částí Ukrajiny. | Foto: Alexandra Malachovská

Pachatelé prý nikdy nebyli nalezeni. Romové si totiž na útoky oficiálně nestěžují a pouze se přesunou "o kus dál".

Podle experta na národnostní problematiku Vjačeslava Lichačova je relativně nejbezpečnějším místem pro Romy Zakarpatská oblast na západě Ukrajiny. Ve vesnicích i ve městech tam obývají mnohdy vyhrazené čtvrtě, jakési rezervace, do kterých jiní obyvatelé prakticky nevstupují.

Žijí tam ovšem většinou ve velké bídě, a právě proto prý občas vyrážejí "do světa", aby se zásobili a nalezli obživu. Tak tomu bylo i v případě Romů z kyjevského sídliště Berezňaky.

Tábor uprostřed Kyjeva

Novináři, kteří se v Kyjevě odvážili vstoupit do provizorního tábora, popsali otřesné podmínky, v nichž tam skupina zakarpatských Romů žila.

"Uprostřed metropole, mezi milionáři a drahými automobily, tito lidé žili v nuzných podmínkách, bez jakéhokoliv hygienického zázemí, jídlo si vařili na ohništi a vodu si nosili z nedaleké myčky," napsal list Segodňa.

Relativně nejbezpečnějším místem pro Romy na Ukrajině je Zakarpatská oblast.
Relativně nejbezpečnějším místem pro Romy na Ukrajině je Zakarpatská oblast. | Foto: Alexandra Malachovská

"Vůbec se nemyjeme, protože nemáme kde," citoval deník Romku Ljudmilu.

Do Kyjeva se prý Romové vydali v naději, že si tam vydělají sběrem kovů. "Doma nemáme žádnou práci, máme hlad. Baroni nám berou veškerou humanitární pomoc. Když se vzepřeme, dostaneme kulku do hlavy," popisoval praktiky v ghettu, kde žijí trvale, Rom jménem Mykola.

Šokovaní obyvatelé Kyjeva si před Eurem stěžovali, že se Romové houfují na autobusových zastávkách, žebrají a okrádají lidi. Sami nezvaní návštěvníci však tvrdí, že to jsou pomluvy. Žebráctví prý už praktikují jen některé staré Romky.

Ani fotbalové Euro je prý nepřitahuje. Bojí se fanoušků, kteří se opíjejí a pak na ně útočí. Z vypáleného tábora tak raději uprchli, než se stačilo cokoli vyšetřit.

 

Právě se děje

Další zprávy