USA zuří, vědci řekli, jak udělat z H5N1 zbraň Al-Káidy

Petr Jemelka Petr Jemelka
24. 6. 2012 20:08
Stačí pouhých pět genetických změn a chřipkový vir bude k nezastavení

Amsterdam - Američané zuří. Na veřejnost se totiž dostaly informace, které měly zůstat pod pokličkou.

Už delší dobu je známo, že virus ptačí chřipky H5N1 může poměrně snadno zmutovat do podoby, kdy se bude rychle šířit mezi lidmi a vyvolá smrtící pandemii s katastrofálními následky.

Matematické modely naznačují, že by si nákaza vyžádala desítky milionů mrtvých.

K tomu, aby se nemoc, s níž si medicína zatím příliš neví rady, začala šířit kapénkovou infekcí, stačí pouhých pět genetických změn.

A v tom je právě ten problém. Epidemiologové totiž změny vedoucí k mutaci popsali v odborných magazínech Science a Nature. Americká Národní bezpečnostní rada pro biotechnologie (NSABB) se nyní obává, že poznatků zneužijí teroristé.

Vedoucí publikovaného výzkumu Ron Fouchier z nizozemského zdravotnického centra Erasmus něco takového odmítá. Britské stanici BBC řekl, že cílem bylo dát výrobcům léků a vakcín čas, aby se na pravděpodobnou mutaci připravili.

"Chtěli jsme dát vědecké obci možnost, aby se v předstihu připravila na hrozící pandemie ptačí chřipky. Doufáme, že se nám podaří identifikovat viry, jež by ji mohly způsobit. A pak je vymýtíme," vysvětlil.

NSABB se nicméně na Fouchiera i jeho japonského kolegu Jošiihiru Kawaoku, který pracuje na obdobném výzkumu, obrátila s prosbou, aby citlivé informace nezveřejňovali. Marně.

Na fretkách to funguje. Bohužel

Genetické změny potřebné ke smrtící mutaci nizozemští badatelé identifikovali na základě srovnání s viry, jež už epidemie ptačí chřipky v lidské populaci způsobily. Své závěry dokázali tím, že mutace na viru provedli a nakazili s ním fretky - infekce se pak mezi nimi skutečně šířila vzduchem.

Zatím stačí nesbírat mrvé ptáky...
Zatím stačí nesbírat mrvé ptáky... | Foto: Reuters

Se závěry studie poté pracovali britští vědci z univerzity v Cambridge. Zaměřili se na to, zda mohou tyto změny nastat i v přírodě. Ve vzorcích 3000 nakažených ptáků a 400 nakažených lidí hledali již uskutečněné změny a našli viry, u nichž už dvě z pěti potřebných změn proběhly.

Matematické modely pak ukázaly, že možné jsou i zbývající tři mutace. Jaká je pravděpodobnost, že k tomu dojde, ale zatím vědci nedokážou říct.

Podle britského vědce Dereka Smitha totiž není dostatečně prozkoumán způsob přenosu z ptáka na člověka.

H5N1 už zahubil desítky milionů ptáků a další stovky tisíc jich zabili lidé kvůli strachu z nákazy. Z ptáka na člověka se zatím může přenést jen při tělesném kontaktu. To je také důvod, proč Světová zdravotnická organizace (WHO) od roku 2003 eviduje jen 323 smrtelných výskytů u člověka.

 

Právě se děje

Další zprávy