Varování: Smartphony dělají z lidí otroky a invalidy

Petr Jemelka Petr Jemelka
19. 6. 2012 16:15
Britové varují, že kromě chronických bolestí zad a krční páteře hrozí i stresové poruchy
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Kovalík

Londýn - Chytré telefony a tablety ohrožují zdraví.

Jejich majitelé se totiž od obrazovek nemohou odtrhnout. A tak krom toho, že často mimoděk pracují dávno po pracovní době, navíc riskují i vážné zdravotní komplikace.

Podle Komory britských fyzioterapeutů "otroci obrazovek" neustálým shýbáním k přístroji riskují bolestivé poškození krku a zad i psychické problémy.

Průzkum mezi 2010 uživateli smartphonů prokázal, že dvě třetiny z nich zůstávají online i po pracovní době, reagují na e-maily a čtou zprávy. A doba, po kterou tak činí, je podle odborníků skutečně alarmující.

Například zaměstnanci pracující v kancelářích kvůli chytrým telefonům stráví prací v průměru o dvě hodiny denně déle.

Odbory teď bijí na poplach a varují, že se lidé musejí naučit mobily a tablety vypínat.

"I když se může dodělávání pracovních restů zdát efektivní, pokud se večerní práce na těchto zařízeních stane pravidlem, riskují tím lidé vážné zdravotní komplikace - od chronických bolestí zad a krku až po stresové poruchy," cituje BBC šéfku fyzioterapeutické komory Helenu Johnsonovou.

A čím menší zařízení, tím je to prý horší. "Platí to zejména pro zařízení držená v rukou. Pokud se cítíte pod tlakem, promluvte si se svým zaměstnavatelem a naučte se své smartphony vypínat," doporučuje Johnsonová.

--------------------------------------------------------------------------------

Kde koupit mobilní telefony?

 

Právě se děje

Další zprávy