Minuta po minutě: Řecká pravice vyhrála volby

Zuzana Kleknerová Zuzana Kleknerová
17. 6. 2012 23:48
Řecký volební online. Proevropské strany v čele s Novou demokracií získaly většinu
Antonis Samaras, lídr Nové demokracie, slaví volební úspěch. Oproti předchozím volbám si výrazně polepšil.
Antonis Samaras, lídr Nové demokracie, slaví volební úspěch. Oproti předchozím volbám si výrazně polepšil. | Foto: Reuters

Atény - Dobrá zpráva pro euro: Řekové podlehli tlaku zvenčí a volili proevropsky.

Volby v Řecku podle všeho vyhrála pravicová Nová demokracie, Koalice radikální levice (SYRIZA) skončila druhá.

Výsledek parlamentních voleb je ale těsný: po sečtení 80ti procent hlasů 30 ku 26,5 procenta hlasů.

Lídr konzervativců Antonis Samaras už se prohlásil za vítěze, jeho rival a šéf SYRIZy Alexis Tsipras svou porážku uznal.

"Vyzýváme všechny politické strany, které sdílejí zájem na setrvání v eurozóně, aby se zapojily do vlády národní jednoty. Naše země nemá času nazbyt," řekl na první povolební tiskové konferenci Antonis Samaras.

Řekové šli k volbám podruhé během šesti týdnů. Ty první skončily patem, po němž v krizí sužované zemi nebylo možné sestavit novou vládní koalici.

Volby zrodily novou mediální hvězdu. Alexise Tsiprase, šéfa levicové SYRIZy.
Volby zrodily novou mediální hvězdu. Alexise Tsiprase, šéfa levicové SYRIZy. | Foto: Reuters

Ani teď se však řecká vláda nebude sestavovat snadno. Čistě početně sice Nová demokracie může vytvořit koalici s proevropským socialistickým PASOKem, PASOK si ale už v neděli večer začal klást podmínky.

Tou hlavní je, aby ve vládě zasedla i SYRIZA (která to ovšem vehementně odmítá).   

Pokud by Řekové určili za vítěze voleb levicovou SYRIZu, přiblížili by se odchodu z eurozóny (tzv. grexitu od anglického Greece a Exit).

Aktuálně.cz sledovalo volby v Řecku od nedělního odpoledne živě. 

 


Událost

Důležité

Zajímavost

23:55

V Řecku vyhráli konzervativci. Další dění kolem voleb sledujte ve zpravodajském textu (ZDE) o volebních výsledcích. Děkujeme za pozornost.

23:28

Po sečtení čtyř pětin hlasů jich má Nová demokracie 30 procent, zatímco SYRIZA získala 26,5 procenta. Pro ND zisk znamená 130 křesel (včetně bonusu 50 mandátů pro vítěze), pro koalici SYRIZA 71 křesel. Třetí PASOK má zatím 12,5 procenta hlasů, což reprezentuje zisk 33 poslaneckých míst.

Proevropské strany, mezi které se počítají ND a PASOK, by ve třísetčlenném parlamentu měly společně pohodlnou většinu 163 míst. 

22:57

Neonacisté ze Zlatého úsvitu slaví v Soluni vstup do parlamentu.
Neonacisté ze Zlatého úsvitu slaví v Soluni vstup do parlamentu. | Foto: Reuters

Na volební výsledek v Řecku reaguje i Bílý dům. Setrvání Řeků v eurozóně je podle něj nejlepší pro všechny.

22:55

"Cesta Řecka nebude krátká ani snadná, ale je nutná. Lidem v Řecku dá perspektivu lepší budoucnosti," řekl německý ministr financí Wolfgang Schäuble, jeden z největších kritiků řeckých snah o změny v už dojednaném memorandu o finanční pomoci.

22:46

S prohlášením k řeckým volbám už přispěchali ministři financí eurozóny, kteří je celý den bedlivě sledovali.

"Euroskupina uznává, jak významné úsilí už vyvinuli řečtí občané, a je přesvědčena, že pokračování ve fiskálních a strukturálních reformách je pro Řecko nejlepší zárukou toho, že překoná současné ekonomické a sociální potíže a že dosáhne více prosperující budoucnosti v eurozóně," cituje z dokumentu ČTK. 

Ministři také zopakovali, že dostojí závazku pomoci Řecku v jeho úsilí o transformaci ekonomiky s cílem "překonat výzvy, jimž jeho ekonomika čelí".

22:14

Ačkoliv ještě nejsou známy oficiální výsledky, šéf SYRIZy Antonis Tsipras uznal porážku. Zároveň kritizoval etablované strany, že se v rámci kampaně uchýlily k "psychoteroru".

Vítězné Nové demokracii vzkázal, že SYRIZA bude tvrdou opozicí, která zásadně odmítá škrty i dohody s EU.

22:11

Aténské náměstí Syntagma zaplavil dav lidí a masa novinářů. 

22:00

Řečtí konzervativci slaví vítězství ve volbách:

Příznivce konzervativní Nové demokracie mává vlajkou před televizní obrazovkou, kde právě zveřejnili první odhady.
Příznivce konzervativní Nové demokracie mává vlajkou před televizní obrazovkou, kde právě zveřejnili první odhady. | Foto: Reuters

21:46

Před novináře předstoupil Antonis Samaras, lídr Nové demokracie a pravděpodobný vítěz voleb. "Budeme respektovat podpisy a sliby, které jsme udělali," vzkázal Evropské unii. "Musíme přinést rozvoj do ekonomiky a zajistit, že máme nejhorší za sebou."

Znamenalo by to, že se jeho strana bude držet memoranda o zahraniční pomoci Řecku. Vítězství Nové demokracie je tedy podle Samarase "vítězstvím pro celou Evropu". 

21:38

Po sečtení 40 procent hlasů jich má ND 30,5 procenta, zatímco její hlavní soupeř, Koalice radikální levice (SYRIZA), získal 26 procent.

Pro ND zisk znamená 78 křesel, pro koalici SYRIZA 72 křesel.

Třetí PASOK má zatím 12,8 procenta hlasů, tedy 33 poslaneckýc míst.

21:19

Výsledky ještě ani nebyly zveřejněny a už začaly tahanice kolem koalice. PASOK Evangelose Venizelose (na snímku) si klade podmínky, chce ve vládě i SYRIZu.
Výsledky ještě ani nebyly zveřejněny a už začaly tahanice kolem koalice. PASOK Evangelose Venizelose (na snímku) si klade podmínky, chce ve vládě i SYRIZu. | Foto: Reuters

Situace se komplikuje. Vůdce socialistického PASOKu Evangelos Venizelos oznámil, že jeho strana vstoupí do vládní koalice jen za předpokladu, že její součástí bude také SYRIZA. A jedním dechem dodal, že by v ní měla být i Demokratická levice, která získala šest procent hlasů.

20:55

Kompletní oficiální odhady, jak je zveřejnilo ministerstvo vnitra: Nová demokracie 29,53% (128 křesel), SYRIZA 27,12% (72 křesel), PASOK 12,2% (23 křesel), Nezávislí Řekové 7,56% (20 křesel), Zlatý úsvit 6,95% (18 křesel), Demokratická levice 6,23% (17 křesel), Řecká komunistická strana 4,47% (12 křesel).

Podle expertů by se konečný výsledek od tohoto odhadu neměl příliš lišit.

20:40

"V příštím parlamentu zasedne sedm stran, tak jako po volbách 6. května. Obě dvě hlavní strany ale zaznamenají zásadní nárůst hlasů," tvrdí Marika Lambrou, řecká expertka na volby, citovaná deníkem Guardian.

20:24

Oficiální odhady řeckých úřadů: Konzervativci z ND získali 29,5 procenta hlasů, SYRIZA 27,1 procenta.

20:20

Řecká volební komise přinesla první dílčí výsledky po sečtení 15 procent hlasů. Pro pravicovou ND jsou zatím ještě příznivější než odhady - je v čele s 31,1 procenta hlasů, její hlavní konkurent SYRIZA má zatím 25,4 procenta

20:17

Převedeno na mandáty by ND měla získat 87 křesel, SYRIZA 72 křesel a socialisté 32 křesel. Vzhledem k bonusu 50 poslanců pro vítěze by tak proevropská koalice ND a PASOK měla dohromady poměrně pohodlnou většinu 159 poslanců, připomíná agentura Reuters. Ale stále jde pouze o povolební odhady.

20:12

Antonis Samaras, lídr Nové demokracie. Pokud vyhraje, podaří se mu sestavit proevropskou vládu?
Antonis Samaras, lídr Nové demokracie. Pokud vyhraje, podaří se mu sestavit proevropskou vládu? | Foto: Reuters

Řecká Nová demokracie podle nově upřesněných volebních odhadů vyhrála parlamentní volby se ziskem 28,6 až 30 procent hlasů.

Radikální levice SYRIZA na druhém místě by měla získat 27,5 až 28,4 procenta hlasů. Oznámila to řecká média s voláním na konečnou verzi předběžných průzkumů.

Podle přepočtu na poslanecké mandáty by tak ND mohla v koalici s třetími socialisty získat v 300členném parlamentu většinu. PASOK má podle odhadu 11 až 12,4 procenta hlasů.

19:46

Do parlamentu se pravděpodobně znovu dostane také Demokratická levice, nacionalističtí Nezávislí Řekové, neonacistický Zlatý úsvit a komunistická KKE. Povolební odhady říkají, že tyto strany podpořilo přibližně 5-6 procent voličů. Nově může být zastoupena také liberální formace DRASI. 

19:06

Ať už hlasování dopadne jakkoli, obrovský nárůst popularity zaznamenala radikální levice. V roce 2009 získala ve volbách necelých pět procent hlasů, letos v květnu 16,8 procenta, nyní jí první povolební odhady přisuzují třicet procent.

18:46

Opakované volby v Řecku zřejmě znovu skončily patem.
Opakované volby v Řecku zřejmě znovu skončily patem. | Foto: Reuters

List AthensNews hlásí: Každý třetí Řek hlasoval v dnešních volbách jinak než ve volbách 6. května. Výsledek je přitom stejně patový jako minule.

18:35

Zisky dalších stran, které následují za trojicí předpokládaných vítězů (stále ještě jen odhad): Nezávislí Řekové 6 - 7,5 procenta, Zlatý úsvit 6 - 7,5 procenta, Demokratická levice 5,5 - 6,5 procenta, Komunisté 5 - 6 procent. 

18:30

Půlprocentní rozdíl (což může být  nakonec rozdíl mezi prvním a druhým v řeckých volbách) podle analytika institutu Public Issue Yiannise Mavrise znamená, že pro jednu ze stran hlasovalo o 35 000 voličů víc než pro druhou.

18:23

Agentura Reuters přisuzuje SYRIZe 27 - 30 procent, Nové demokracii (ND) 27,5-30,5.

18:15

Rozdíl mezi oběma hlavními rivaly - ND a SYRIZou - bude zřejmě minimální. Podle dalšího odhadu, který se objevil na webu deníku Guardian, naopak vyhrála SYRIZA s 28 procenty. ND má 27,5 procenta, PASOK 13 procent.  

18:06

První exitpolly: Podle Megatv vyhrála Nová demokracie (ND) s 27,5 - 30,5 procenta hlasů. SYRIZA získala 27,3 procenta. PASOK má 10 - 12 procent. 

Výsledky průzkumů podle Star Channel: ND 27 - 30, SYRIZA 26 - 29, PASOK 10 - 12.

18:00

Volby v Řecku skončily. Čekáme na výsledky průzkumů mezi voliči po odevzdání hlasů.

17:56

Nová řecká vláda - ať už bude jakákoliv - musí zvolit zcela odlišnou hospodářskou politiku od té, kterou praktikovaly vlády předchozí. Aktuálně.cz to řekl profesor Ioannis Katsoulakos z aténské Univerzity pro ekonomiku a obchod. Celý článek si můžete přečíst ZDE.

17:45

Za 15 minut se v Řecku uzavřou volební místnosti. Bude rozhodnuto.

17:41

Zůstane Řecku euro?
Zůstane Řecku euro? | Foto: Reuters

Čím víc se blížily volby, tím hlasitěji v Řecku zaznívala kritika na adresu ostatních evropských zemí, především Německa. Voliče na ni "lovil" zejména Alexis Tsipras. 

Naposledy promluvil v sobotu. Jeho výstup byl plný nenávisti k Němcům a řeckým elitám, které podle něj nejsou ničím jiným než německými loutkami. Právě Německo totiž Řeky tvrdě nutí k tomu, aby dodrželo dohodu, k níž se zavázalo v memorandu s EU a MMF.

"Milostivá paní Merkelová," volal Tsipras v Soluni. "Stáhněte své nesnesitelné loutky, přijďte sem radši sama a nechte o sobě rozhodnout voliče."

17:30

Proč se Evropa tolik bojí vítězství SYRIZy? Přečtěte si předvolební analýzu Aktuálně.cz ZDE.

17:21

Co řekli o dnešním volebním klání jeho dva favorité? 

"Dnes promluví řecký lid. Zítra začne pro Řecko zcela nová éra," nechal se slyšet předseda konzervativců Antonis Samaras (Nová demokracie).

"Porazili jsme strach. Dnes se nám otevírá cesta naděje... Cesta k lepší budoucnosti. V Řecku sociálně spravedlivém a prosperujícím, které bude Evropě rovnocenným partnerem," citoval deník Kathimerini lídra Koalice radikální levice Alexise Tsiprase (SYRIZA).

17:15

Podívejte se, jak volební den v Řecku vypadá:

17:09

Před sídlem soukromé řecké televizní stanice Skai byly nalezeny dva nevybuchlé granáty. Podle prvních zpráv je tam odhodily dvě osoby, projíždějící na motocyklu. Policie evakuovala kanceláře televize u přístavu Piraeus. Žádné další incidenty z Řecka zatím hlášeny nejsou.

17:05

Volební účast je podle pozorovatelů na místě nízká. Metropole Atény je poloprázdná,Řekové odjeli do svých domovů na venkov. Účast může ovlivnit i silný vítr, kvůli kterému byla zastavena trajektová doprava mezi některými řeckými ostrovy. Část Řeků by se tak nemusela k volebním urnám dostat včas.

17:00

Řekové rozhodují o složení nové vlády. A také o tom, zda Řecko zůstane v eurozóně - a bude dál platit eurem -, nebo ne. Podle předvolebních průzkumů jsou dva favorité, jejichž šance jsou vyrovnané: Koalice radikální levice (SYRIZA) a Nová demokracie. SYRIZA slibuje, že pokud povede vládu, ukončí přísnou politiku škrtů. Řekové na to slyší, proti je ale Evropská unie. Pokud Řecko přestane plnit podmínky mezinárodní pomoci, kterou čerpá, přestane peníze posílat, varuje.  

 

Právě se děje

Další zprávy