Rozhovor s ruským opozičníkem: Demonstrace nám vyšla

Jiří Just Jiří Just
13. 6. 2012 8:48
Aktuálně.cz mluvilo přímo v Moskvě s jedním z organizátorů moskevských protestů
Ruskou metropolí v úterý pochodovaly desítky tisíc odpůrců prezidenta Putina.
Ruskou metropolí v úterý pochodovaly desítky tisíc odpůrců prezidenta Putina. | Foto: Reuters

Moskva (od našeho spolupracovníka) - Ruskou metropolí  v úterý znovu pochodovaly desítky tisíc odpůrců prezidenta Vladimira Putina.

Podle policie se pochodu od Puškinova náměstí po moskevských bulvárech zúčastnilo na 18 tisíc a navazujícího mítinku 15 tisíc demonstrantů.

Nezávislá média naopak odhadovala počet účastníků vesměs na 50 tisíc. Pořadatelé hovořili dokonce o 100 až 200 tisících účastnících.

"Pochod milionů" byl prvním testem, zda se nespokojená střední vrstva a další Putinovi odpůrci nechají zastrašit zásadním zvýšením pokut za přestupky na demonstracích, které prezident stvrdil svým podpisem minulý týden.

Zatímco demonstranti volali po Putinově odchodu, pán Kremlu dal najevo odhodlání nepřipustit oslabení režimu.

Část opozičních předáků chyběla. Po pondělních policejních prohlídkách ve svých domovech totiž právě vypovídají před vyšetřovateli v souvislosti s násilnostmi, které se odehrály při předchozí velké demonstraci v Moskvě 6. května v předvečer Putinovy prezidentské inaugurace.

O cílech demonstrací i o tom, zda se je povedlo splnit, mluvilo Aktuálně.cz s jedním z pořadatelů Sergejem Parchomenkem přímo na místě.

Sergej Parchomenko.
Sergej Parchomenko. | Foto: Aktuálně.cz

Aktuálně.cz: Přišla spousta lidí. Jste asi spokojen...

Sergej Parchomenko: Jsem velmi spokojen. Zdá se mi, že přišlo velké množství lidí. A to absolutně stačí. Je to věc, která dělá mimořádný dojem. Stejně - otázka nespočívá v počtech, ale v dojmu, jaký demonstranti dělají.

Aktuálně.cz: Myslíte si, že pondělní razie v bytech opozičních lídrů měly vliv na dnešní demonstraci?

Ano, samozřejmě. Jsem přesvědčen, že velká část lidí přišla na Sacharovovu třídu právě proto, že jsou rozzlobeni kvůli jednání policie. Zdálo se jim, že to je speciální, demonstrativní operace, která je měla urazit. A oni se urazili.

Aktuálně.cz: A čeho chtěl ruský režim raziemi dosáhnout?

Myslím si, že režim není monolitní. Uvnitř režimu existuje mnoho různých skupin a oni bojují mezi sebou.

Snaží se dokázat nejvyššímu náčelníkovi, že jsou nejefektivnější, nejpozornější, nejsilnější, nejrychlejší a tak dále. A to si navzájem dokazují. Tím však vznikají podobné hloupé akce (jako pondělní razie).

 

Právě se děje

Další zprávy