Živě z Charkova: Euro nechceme, je to sex a prostituce

Martin Novák Martin Novák
28. 5. 2012 5:00
Reportáž Aktuálně.cz z místa, kde za necelé dva týdny začíná fotbalové Euro
Billboard v ulicích Charkova.
Billboard v ulicích Charkova. | Foto: Martin Novák

Charkov (Od našeho zpravodaje) - Centrální náměstí v Charkově je - alespoň podle místních - největší v Evropě a druhé největší na světě, po Tchien An-men v Pekingu.

Má na délku skoro 800 metrů. Z jedné strany je příjemný park s fontánami a dětskými hřišti, jinak kolem stojí masivní budovy, postavené v takzvaném stalinistickém monumentálním stylu ve třicátých až padesátých letech.

Přímo na náměstí, na které stále z podstavce shlíží Leninova socha, budou mít na fotbalovém mistrovství Evropy fanoušci svojí zónu. S velkoplošnými obrazovkami, hudbou, pivem, suvenýry.

Už začala stavba tribuny, náměstí a okolní ulice budou uzavřeny pro automobily. Na Euro 2012  jsou přitom na Ukrajině dost rozdílné názory.

Někteří se těší, že země bude hostit tak důležitou sportovní událost, někdo to považuje za příležitost, jak zviditelnit Ukrajinu v Evropě a dokázat, že tato země, na Západě stále ještě dost často považovaná za jakési menší Rusko, do Evropy patří.

Náměstí svobody, kde bude zóna pro fanoušky.
Náměstí svobody, kde bude zóna pro fanoušky. | Foto: Martin Novák

Z druhé strany je slyšet kritiku, že za stadiony, letiště nebo hotely se utratily obrovské částky a předražené zakázky daly vydělat firmám, napojeným na "správné lidi" ve vládě a na nižších stupních státní správy.

Organizace Krona, která na Ukrajině bojuje za rovnoprávnost žen, patří k nejradikálnějším odpůrcům Eura 2012. Šéfka Krony v Charkově Olga Plachotniková je aktivní horolezkyní, ale fotbalový šampionát odmítá.

"Investovaly se velké peníze do Potěmkinových vesnic. Do stadionů a silnic kolem nich. Místo toho, aby šly peníze na sociální věci nebo na opravu silnic tam, kde to lidé potřebují," říká.

Krona stejně jako známější skupina Femen, jejíž členky prosluly akcemi s obnaženou horní částí těla, upozorňuje hlavně na problém takzvané sexuální turistiky.

Euro 2012 podle Plachotnikové povede k podpoře prostituce, která je na Ukrajině velkým problémem. Od doby, kdy Ukrajina zrušila víza pro občany členských zemí Evropské unie, sem statisíce mužů ze Západu míří za sexem.

Olga Plachotniková
Olga Plachotniková | Foto: Martin Novák

"Jezdí sem, protože vědí, že naše holky jsou levné. Obávám se, že během fotbalu se to ještě zhorší. Kam půjdou ti fanoušci, když skončí zápas, nebo zrovna ten den žádný nebude? Do muzea ne, do bordelu. Přitom je to pro Ukrajinu velký problém. Neznám nikoho, kdo by to dělal dobrovolně. Ale ty ženy a dívky zkrátka nemají práci, nebo jen špatnou, a potřebují si vydělat nějaké peníze. Často živí rodiny."

Prostituce je tady oficiálně nelegální a odehrává se na Ukrajině hlavně ve velkých hotelích a prostřednictvím nabídek označovaných jako "masáže". Ministerstvo vnitra ovšem slíbilo, že policie se na sexuální turistiku zaměří.

V hotelích jsou už nyní posílené oddíly, které přísně kontrolují, kdo vchází a odchází. Někteří ukrajinští policisté jsou ale pověstní svojí úplatností a na organizaci prostituce se v minulosti často podíleli i zaměstnanci hotelů.

Stadion Metalistu Charkov, kde se budou hrát zápasy Eura 2012. Pojme 40 tisíc lidí, všechny své zápasy ve skupině tady odehraje Nizozemsko. Tajmeník charkovské radnice řekl Aktuálně.cz, že zástupci města jsou již dlouho v kontaktu s nizozemským fotbalovým svazem, vše pro očekávanou "invazi" příznivců oranjes prý bude zajištěno.
Stadion Metalistu Charkov, kde se budou hrát zápasy Eura 2012. Pojme 40 tisíc lidí, všechny své zápasy ve skupině tady odehraje Nizozemsko. Tajmeník charkovské radnice řekl Aktuálně.cz, že zástupci města jsou již dlouho v kontaktu s nizozemským fotbalovým svazem, vše pro očekávanou "invazi" příznivců oranjes prý bude zajištěno. | Foto: Martin Novák

Jeden z kyjevských deníků přinesl nedávno reportáž o ženě, která doufá, že za nabízený sex během šampionátu utrží tolik peněz, aby mohla pro svoji rodinu zrekonstruovat byt a začít šetřit na auto. Jen se bojí toho, že policisté budou chtít větší úplatky než jindy za to, že se chvíli "dívají jinam". 

Největší pozornost poutá skupina Femen, jejíž aktivistky doslova pronásledují trofej pro mistry Evropy, která putuje po ukrajinských městech, kde je vystavována na náměstích. Chtěly se jí zmocnit v Kyjevě a také v Dněpropetrovsku, musela zasáhnout policie.

Ne všechny ukrajinské feministky Femen oslavují, jejich nahota je diskutabilním tématem. "Ano, jsou i kritizované, ale já si jich vážím a s některými spolupracuji. Dosáhli toho, že se o problémech mluví," říká Olga Plachotniková.

K jejím aktivitám patří také boj za zrovnoprávnění Ukrajinek v platech. Podle ní ženy, které zastávají stejné pozice jako muži, dostávají zhruba o třicet procent menší mzdu jen proto, že jsou ženy.

Vchod do nemocnice, kde se nyní pod dohledem policie léčí Julija Tymošenková.
Vchod do nemocnice, kde se nyní pod dohledem policie léčí Julija Tymošenková. | Foto: Martin Novák

Dalším tématem jsou potraty. Zatím jsou legální, ale na nátlak pravoslavné církve je prý chce parlament zakázat. Připravuje se také zákon zakazující "propagaci homosexuality".

Většina Charkova ale teď žije hlavně v očekávání nizozemské invaze. Právě Nizozemský tým tady odehraje všechny své zápasy ve skupině, mezi nimi i ten s Německem. Billboardy "Charkov vás vítá" visí všude, na stadionu Metalistu Charkov, kde se bude hrát, dělníci dodělávají poslední úpravy.

Jen několik kilometrů odsud bude v době Eura vězněná ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková, odsouzená na sedm let. Leží v nemocnici na okraji Charkova, kam ji převezli z věznice na druhé straně města.

 

Právě se děje

Další zprávy