Němci se obávají útoků, islamisté velebí střelce Meraha

Reuters Petr Jemelka Reuters, Petr Jemelka
22. 5. 2012 17:52
Salafisté vyzývají k následování útočníka z Toulouse
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Berlín - Německo se může v blízké době stát cílem obdobného útoku islámských teroristů, k jakému došlo před dvěma měsíci ve Francii.

Vyplývá to z rozhovoru se šéfem německé rozvědky Heinzem Frommem, který v neděli otisknul deník Bild.

"Nebezpečí pro Německo naneštěstí nepokleslo. A nejedná se o nic abstraktního. Takový útok jako ve Francii hrozí i v Německu," řekl bez obalu Fromm.

Mluvil o útoku Francouze alžírského původu Mohammeda Meraha, jenž 22. března zaútočil na židovskou školu v Toulouse a postřílel sedm lidí - tři vojáky, tři žáky a rabína.

V této souvislosti šéf německé tajné služby zmínil video berlínských salafistů (ultrakonzervativních islamistů), kteří Meraha blahořečí a vyzývají k rozpoutání "svaté války" v Německu.

"Musíme to brát vážně, protože se jimi někdo může inspirovat. Jejich intenzivní propaganda na internetu, v ulicích, mešitách a tzv. islámských seminářích zabírá zejména na mladé lidi. Téměř všichni němečtí teroristé se radikalizovali touto cestou," dodal.

Podle agentury Reuters žijí v Německu asi 4000 salafistů a představují tedy jen zlomek muslimské populace. Celkem se u našich západních sousedů hlásí k islámu 4 miliony lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy