S vitamíny opatrně, mohou vás zabít, varují vědci

Petr Jemelka Petr Jemelka
23. 5. 2012 7:21
Vitamíny a antioxidanty tělu prospívají, u těch v tabletách jsou ale na místě pochybnosti

Londýn - Užíváte vitamíny? Pak nejenže vyhazujete peníze, ale dokonce si tím můžete uškodit.

Tvrdí to alespoň britští vědci, podle nichž potravinové doplňky nefungují tak, jak se snaží kupujícím namluvit jejich výrobci.

Zejména prý neplatí teze o téměř zázračném vlivu antioxidantů.

Podvod se zdravím

Dosud se mělo za to, že antioxidanty omezují vliv volných radikálů, které (ne všechny) mají na lidské tělo patologický vliv a mohou přispět k rozvoji rakoviny, různých srdečních neduhů či Alzheimerovy choroby.

Volné radikály se do lidského těla dostávají z okolí, vznikají ale i při dýchání. Jednoduše řečeno: jsou zodpovědné za to, že stárneme. A antioxidanty měly s tím spojené procesy zpomalovat.

Farmaceuti Aidan Goggins a Glen Matten ovšem v nové knize "Podvod se zdravím" tvrdí, že domněnka bezmezné prospěšnosti antioxidantů pramení ze mylné interpretace procesů, jichž se tyto látky účastní.

Studie o prospěšnosti vitamínů a dalších antioxidantů totiž pracovaly s přirozenými zdroji těchto látek v ovoci a zelenině. Nezabývaly se ale už působením umělých doplňků a jejich nadměrného příjmu.

Jako příklad lze uvést vitamín E. Zatímco v těle se běžně vyskytuje v devíti formách, tablety obsahují pouze jednu z nich.

S teorií o škodlivosti volných radikálů přišel v 50. letech minulého století jako první americký vědec Denham Harman. Pomocí antioxidantů pak prodloužil život myši.

Mezi zdravou stravou a prášky je rozdíl

"Uplynulo půl století a z radikálů se stal nepřítel číslo jedna, z antioxidantů naopak všeobecná spása. Tak to ale není," vysvětlují Goggins a Matten.

Za propagaci zbytečného užívání nejrůznějších doplňků podle nich mohou farmaceutické firmy. Autoři výzkumu ale kritizují i lékaře a výzkumníky, protože neumí laické veřejnosti dostatečně vysvětlit, že zdravý člověk s vyváženou stravou žádné vitamínové tablety nepotřebuje.

"Ať už je zodpovědný kdokoliv, nastal čas to zastavit. Hazardujeme tady se zdravím lidí. Je jasné, že trh s antioxidanty, který nabyl obludných rozměrů, už neřídí věda, ale marketing farmaceutických společností," cituje britský deník Daily Mail Gogginse.

Škodí i oblíbené "céčko"

Za pravdu mu dávají i američtí kolegové. Zatím poslední studie na toto téma neprokázala, že by užívání vitamínových doplňků jakkoliv snižovalo riziko propuknutí rakoviny.

Vysoké dávky některých doplňků, například tolik propagovaného a nejužívanějšího vitamínu C, zřejmě mohou její rozvoj naopak podpořit, konstatovali vědci z Kalifornské univerzity.

Studie s podobnými závěry nejsou žádnou novinkou. Že není dobré to s doplňky stravy přehánět, varovali už autoři studie z roku 1994. Ti tehdy došli k závěru, že pravidelné užívání betakaroténu (při dávce 20 mg a více denně) zvyšuje riziko vzniku rakoviny plic o osm procent.

Smrtonosný vitamín E

V roce 2002 zase vědci varovali, že užívání vysokých dávek vitaminu C (u dávek nad 1 gram denně) a vitamínu E může u žen po menopauze až trojnásobně zvýšit riziko předčasného úmrtí.

Poměrně nová studie z roku 2010 pro změnu naznačila, že koktejl vitamínů A, C a E může u mužů i žen zvýšit riziko rakoviny močového měchýře.

Někteří vědci jsou navíc toho názoru, že volné radikály naopak lidskému zdraví prospívají. Například tím, že přispívají k funkci imunitního systému a tedy i hubení rakovinových buněk.

"Je to tak, že radikály potřebujeme, nesmí jich ale být moc," vysvětlují farmaceuti.

 

Právě se děje

Další zprávy