Na prodej: Malý neobydlený ostrov v Egejském moři

Radim Klekner Radim Klekner
21. 5. 2012 6:00
Řecký ostrov je možné koupit již za 1,5 milionu eur
Ilustrační foto, ostrov Kefalonia.
Ilustrační foto, ostrov Kefalonia. | Foto: ČTK

Atény - Když v roce 2010 vyzvala dvojice německých poslanců, křesťanský demokrat Marco Wanderwitz a liberál Frank Schäffer, Řecko, aby vzhledem k hrozivě narůstajícímu zadlužení země prodalo některé ze svých ostrovů, zareagovala vláda v Aténách kategorickým odmítnutím. 

Svým titulkem "My vám dáme peníze, vy nám dáte Korfu" vyvolal tehdy bulvární deník Bild po celé zemi vlnu protiněmeckých nálad.

Dlouho se zdálo, že nápad vůbec nemá šanci na realizaci. Navzdory skutečnosti, že řecké realitní kanceláře skutečně začaly neobydlené ostrovy nabízet. Země jich má na šest tisíc a pouze 227 z nich má stálou populaci.

Koncem dubna se ovšem objevila první vlaštovka, když ostrůvek Oxia koupila za pět milionů eur rodina katarského emíra. Jeho rozloha činí pět set hektarů, má tři přírodní kotviště a k mání byl původně za 6,9 milionu eur.

V nabídce řeckých realitek jsou desítky ostrovních výsep. Jejich cena se pohybuje od dvou do dvou set milionů eur.

To je také případ ostrova Skorpios, který patří rodině proslulého rejdaře Onassise a který je nabízen za 150 milionů. Před časem se o něj zajímali řecký módní návrhář Giorgio Armani, šéf Microsoftu Bill Gates a či majitel investiční společnosti Millhouse LLC, ruský miliardář Roman Abramovič.

"Nebývá obvyklé, aby se ke koupi nabízely celé ostrovy," tvrdí makléř Alekos Roros ze společnosti Greek Island Properties. "Kupci by ovšem měli být tak majetní, aby dokázali přežít případné otřesy na finančních trzích."

Ceny nemovitostí v Řecku za poslední tři roky spadly až o třetinu, zájemci o jejich koupi se ale do země přesto nehrnou. Všichni teď navíc čekají, jak dopadnou opakované parlamentní volby a co všechno přinese nová vláda, kterou bude podle všeho sestavovat Koalice radikální levice (SYRIZA).

Roros se snaží zákazníky nalákat právě výhodnými cenami. "Místní trh utrpěl mnohem méně, než jako je tomu v Aténách či Soluni. Před dvěma roky jsem nabízel pozemky u moře za 1,8 milionu eur. Teď jsou za 1,2 milionu."

Je libo bývalou kolonii pro malomocné?

Situaci makléřům loni ztížila vláda, která zavedla progresivní daň z nemovitostí. Řecké ostrovy jsou proto především pro ty opravdu bohaté.

Tyrkysové moře, vápencové skály a oblázkové pláže. Na to lákají řečtí makléři zájemce ze zahraničí.
Tyrkysové moře, vápencové skály a oblázkové pláže. Na to lákají řečtí makléři zájemce ze zahraničí. | Foto: DanielaTravel

Ostrov Patroklos o rozloze 643 akrů ležící v moři nedaleko Atén lze koupit za 125 milionů eur. Je neobydlený, pokud nebereme v úvahu stádo koz, které na něm přebývá. 

Ostrůvek St. Athanastios v Korintském zálivu nedaleko přístavu Galaxidi stojí jen 1,4 milionu eur. Je plochý a měří v průměru asi sto metrů.

V souostroví Kyklady nabízejí makléři ostrov Gyaros, kde po druhé světové válce pobývali ve vyhnanství příslušníci komunistické gerily, a výspu Nikourii, na níž byla v antických časech kolonie pro malomocné a mincovna.

Nezapomenou přitom zdůraznit, že již v roce 1967 o koupi jednoho z ostrovů v Řecku zcela vážně uvažovali Beatles.

Otázkou zůstává, zda jim národní hrdost dovolí akceptovat jako kupce nějakého tureckého zájemce. V roce 1996 vypukla mezi Řeckem a Tureckem málem námořní válka kvůli dvěma holým skálám o rozloze deseti akrů v souostroví Dodecanese, na něž si Ankara zničehonic začala dělat nárok.  

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Reality různého druhu nabízí i české realitní kanceláře.

 

 

Právě se děje

Další zprávy