Merkelová sčítá ztráty, prohrála malé německé volby

Zahraničí Zahraničí
13. 5. 2012 19:05
CDU utrpěla v Severním Porýní - Vestfálsku nejhorší porážku od konce války, slaví SPD
Angela Merkelová.
Angela Merkelová. | Foto: Jan Langer

Düsseldorf - Voliči v Severním Porýní - Vestfálsku vyťali konzervativcům kancléřky Angely Merkelové pořádný políček.

Její Křesťanskodemokratická unie (CDU) totiž podle průběžných výsledků utrpěla ve volbách v nejlidnatější německé spolkové zemi výrazné ztráty, když získala jen čtvrtinu hlasů.

"Volební fiasko", "debakl CDU", zní unisono z komentářů. Server Spiegel Online poznamenává, že výsledky "přivádí kancléřku do úzkých".

Výsledek "malých německých voleb", jak se hlasování do státního sněmu v zemi s 13 miliony voličů přezdívá, totiž v minulosti už několikrát předznamenal politické změny v Berlíně, napsala ČTK.

Hlasování do spolkového sněmu čeká Němce příští rok.

Piráti atakují osm procent

Nedělní volby podle průběžných výsledků s velkým náskokem vyhrála sociálně-demokratická SPD (38,9 %).

CDU naproti tomu získala 25,5 procenta hlasů, což oproti posledním volbám znamená propad o bezmála deset procent. A jde o vůbec nejhorší výsledek v poválečné historii.

Sociální demokraté tak zřejmě budou moci sestavit většinovou vládu s třetími Zelenými (12 %). Obě strany v Severním Porýní - Vestfálsku poslední dva roky vládly v menšinové koalici, volby ale musely vypsat poté, co se jim v březnu nepodařilo prosadit rozpočet.

Hannelore Kraftová se zdraví s lídrem CDU Norbertem Röttgenem.
Hannelore Kraftová se zdraví s lídrem CDU Norbertem Röttgenem. | Foto: Reuters

Slavit může i Německá pirátská strana, které dalo podle odhadů hlas 7,5 % voličů. Zůstali tak o pouhé procento za v pořadí čtvrtou liberální Svobodnou demokratickou stranou (FPD), která je v koalici s Merkelovou.

Prohrané boxerské utkání

Server Spiegel Online má jasno v tom, kdo sociálním demokratům vyhrál volby. "Výsledek je zásluhou Hannelore Kraftové," zmiňuje ministerskou předsedkyni Severního Porýní - Vestfálska a lídryni tamní SPD.

Její příklad prý ukazuje, jak jsou v politice důležité osobnosti. "Má zdravý rozum a je spolehlivá," vypočítává server její přednosti.

"Angela Merkelová byla po Bádensku-Württembersku a Hamburku znovu ponížena. Ona i její princ Röttgen zůstali ležet v prachu, jako by prohráli boxerské utkání," píše na adresu lídra CDU a spolkového ministra životního prostředí Norberta Röttgena.

 

Právě se děje

Další zprávy