Polští katolíci chtějí obracet na víru české fanoušky

ČTK ČTK
10. 5. 2012 22:32
Má se tak stát při zápasech fotbalového ME ve Vratislavi, píše Gazeta Wyborcza
Náměstí Rynek ve Vratislavi.
Náměstí Rynek ve Vratislavi. | Foto: CPA Eduard Erben

Vratislav - Katoličtí aktivisté ve Vratislavi, kde se za necelý měsíc při mistrovství Evropy ve fotbale představí český národní tým, by chtěli obracet fanoušky z České republiky na víru.

Zřejmě jim to ale překazí radnice, která zakazuje nosit do zóny pro fanoušky plakáty propagující jakoukoliv ideologii, napsal list Gazeta Wyborcza.

"Ježíš zemřel za Čechy". Transparenty s takovým nápisem v češtině by zástupci vratislavské arcidiecéze a tamního Kulturního centra Jana Pavla II. chtěli rozvěsit ve fanouškovské zóně.

Stanislaw Józwiak z vratislavské arcidiecéze vysvětluje, že jde o to dát fotbalovému svátku i duchovní rozměr. "Přijedou k nám představitelé různých vyznání: pravoslavní Rusové a Řekové i katolíci z Čech. Bude to skvělá příležitost k setkání, výměně názorů, posílení vazeb," tvrdí kněz.

V Polsku se ke katolické církvi hlásí skoro 90 procent lidí a je běžné, že Poláci svoji zbožnost dávají otevřeně najevo. Věřící příznivci sportu mají třeba svoji zvláštní modlitbu.

90 procent Poláků se považuje za praktikující katolíky.
90 procent Poláků se považuje za praktikující katolíky. | Foto: Reuters

Také pro fanoušky z ostatních zemí budou připraveny transparenty s nápisy jako "Rusko patří Bohu" nebo "Pán Bůh miluje Řecko".

Bohemista a předkladatel z češtiny Maciej Domagalski varuje, že poměrně tvrdé heslo, jaké katoličtí aktivisté připravili pro Čechy, se nemusí setkat s pochopením. Podle něho "typičtí Češi", jací určitě na fotbalový šampionát přijedou, to mohou chápat jako "brutální zasahování do svého ateistického světa".

Obracet fanoušky na víru bude ale pro vratislavské katolíky komplikovanější, než si mysleli.

"Nedovolíme, aby někdo do fanouškovské zóny nosil jakékoliv transparenty," citovala Gazeta Wyborcza Julii Wachovou z tiskového oddělení vratislavského magistrátu. Připomíná, že v tomto prostoru stejně jako na stadionu nepřicházejí transparenty hlásající nějaký světonázor v úvahu. UEFA pro to podle ní má svoje pravidla.

Ani tak se vratislavští šiřitelé víry nevzdávají. Nesmějí-li obracet na víru fotbalové fanoušky v jejich zóně, hodlají to dělat před kostelem svaté Alžběty poblíž hlavního náměstí Rynek.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dovolená v Polsku.

 

 

Právě se děje

Další zprávy