Tymošenková byla převezena z vězení do nemocnice

Zahraničí Zahraničí
9. 5. 2012 8:40
Ukrajina odložila středoevropský summit, měl se koncem týdne konat v Jaltě
Podle bývalé ukrajinské premiérky ji strážci bili na břiše i na rukou.
Podle bývalé ukrajinské premiérky ji strážci bili na břiše i na rukou. | Foto: Reuters

Kyjev - Vězněná ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková byla ve středu ráno převezena z věznice do civilní nemocnice v Charkově. Má tam pod vedením německého lékaře podstoupit léčbu kvůli vyhřezlé ploténce a postupně také ukončit hladovku, kterou od 20. dubna držela na protest proti údajnému násilí ve vězení.

Převoz Tymošenkové do ústřední charkovské nemocnice potvrdily agentuře ITAR-TASS zdroje z opozičního Bloku Julije Tymošenkové, v jehož čele expremiérka stojí.

Dcera Tymošenkové Jevhenija po návštěvě své matky ve vězení oznámila, že německý neurolog Lutz Harms, jenž se má o vězněnou pacientku starat, "mamince pomůže počínaje zítřkem (středou) ukončit hladovku". Půjde prý o postupný proces, jenž může trvat "deset až 14 dní".

Odložený summit

Ukrajina odložila středoevropský summit, který se měl koncem tohoto týdne konat v Jaltě, ale který zhruba polovina účastníků chtěla bojkotovat kvůli uvěznění Tymošenkové.

Případ Tymošenková
Autor fotografie: Reuters

Případ Tymošenková

2011

  • 11. dubna - Ukrajinská prokuratura zahájila trestní stíhání Tymošenkové kvůli dohodám o dodávkách zemního plynu z Ruska uzavřeným v roce 2009.
  • 22. června - Tymošenková oznámila, že se obrátila na Evropský soud pro lidská práva, aby posoudil zákonnost jejího trestního stíhání a faktického domácího vězení.
  • 24. června - V Kyjevě začal soud s Tymošenkovou.
  • 5. srpna - Tymošenková byla umístěna do vazby; soud tak vyhověl žádosti žalobce kvůli údajnému systematickému narušování soudního líčení ze strany obžalované.
  • 11. října - Tymošenková byla odsouzena k sedmi letům vězení a vysoké pokutě za předražený dovoz ruského plynu v roce 2009. Podle soudu podpisem dohody s údajně přemrštěnou cenou způsobila státu škodu 1,5 miliardy hřiven (3,4 miliardy korun), kterou musí nahradit. Po dobu tří let nesmí vykonávat veřejné funkce. Verdikt vyvolal zuřivou kritiku ukrajinské opozice a hlasitý nesouhlas Západu, který podezřívá prezidenta Viktora Janukovyče a jeho lidi, že se snaží justici využívat k likvidaci politických oponentů.
  • 23. prosince - Ukrajinský odvolací soud potvrdil sedmiletý trest vězení pro Tymošenkovou, která byla umístěna do věznice ve východoukrajinském Charkově.

2012 
    6. ledna - Manžel Tymošenkové Oleksandr Tymošenko obdržel v ČR azyl, ale ne politický, o který zažádal v roce 2011.
    14. února - Tým složený z kanadských, německých a ukrajinských lékařů zahájil v charkovské věznici sledovanou lékařskou kontrolu Tymošenkové. Expremiérka si stěžuje na úporné bolesti páteře, ale vyšetření ukrajinskými lékaři odmítala.
    7. března - Tymošenková je nemocná a potřebuje nemocniční léčbu, oznámili v Kyjevě němečtí lékaři. Ukrajinští i němečtí lékaři se shodli v diagnóze, ale nezveřejnili ji.
    23. února - Tymošenková se v jedné z klinik v Charkově podrobila detailnímu lékařskému vyšetření. Kontrola se údajně uskutečnila na vlastní žádost odsouzené a na doporučení zahraničních lékařů.
    2. dubna - Ukrajinský generální prokurátor nařídil vězeňské správě, aby umožnila léčbu vězněné expremiérky mimo věznici.
    19. dubna - V Charkově začalo předběžné líčení v nové trestní kauze Tymošenkové ve věci údajných finančních machinací a daňových úniků.
    21. dubna - Tymošenková v doprovodu vězeňské stráže opustila vězení, aby se podrobila léčbě nemocné páteře na charkovské klinice. Převoz ale údajně provázelo násilí ze strany policistů a Tymošenková na protest proti politickým represím v zemi a fyzickému týrání zahájila hladovku.
    29. dubna - Německý tisk napsal, že kancléřka Angela Merkelová kvůli věznění Tymošenkové zvažuje bojkot mistrovství Evropy ve fotbale, které Ukrajina pořádá od 8. června společně s Polskem. Bojkot ME již oznámili někteří němečtí ministři.
    30. dubna - Bylo potvrzeno, že český prezident Václav Klaus zrušil cestu na summit prezidentů středoevropských zemí, který se měl konat v polovině května na Ukrajině. Důvodem jsou výhrady vůči věznění Tymošenkové. K bojkotu se připojila zhruba polovina z více než dvou desítek hlav států a vlád východoevropských a středoevropských zemí.
    - Předseda EK José Barroso podle své mluvčí neplánuje vzhledem k současné politické situaci na Ukrajině jet na akce spojené s ME ve fotbale. Později bylo oznámeno, že fotbalového šampionátu se kvůli Tymošenkové nezúčastní žádný z 26 dalších členů EK.
    3. května - Nově zvolený ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že nesouhlasí s bojkotem ME ve fotbale. Kritizoval ale verdikt sedmiletého vězení, podle Putina byla zmíněná smlouva v souladu se zákonem.
    8. května - Ukrajina odložila kvůli odřeknutí účasti řady hlav států středoevropský summit, který se měl 11. a 12. května konat v Jaltě.

"Vzhledem k tomu, že někteří evropští vůdci se nemohou summitu zúčastnit, (...) Ukrajina považuje za rozumné odložit schůzku na pozdější dobu," citovala agentura Interfax mluvčího ministerstva Oleksandra Dikusarova.

K bojkotu summitu se rozhodl mimo jiných i prezident České republiky Václav Klaus.

Hladovka a fotbal

Tymošenková držela hladovku kvůli tomu, že ji údajně vězeňští dozorci zbili. Ukrajina je kvůli svému postoji k Tymošenkové pod tvrdým tlakem ze strany Západu. Někteří evropští politici vyzvali rovněž k bojkotu evropského fotbalového šampionátu, který Ukrajina pořádá spolu s Polskem v červnu.

Tymošenková si odpykává trest sedmi let vězení, který dostala poté, co soud dospěl k závěru, že ve vysoké funkci uzavřela pro Ukrajinu nevýhodnou smlouvu o dodávkách ruského plynu.

 

Právě se děje

Další zprávy