Dobojováno. Francie zvolila Hollanda, Sarkozy končí

Zahraničí Zahraničí
6. 5. 2012 21:52
Levice neměla svého politika v Elysejském paláci od roku 1995. Volby sledujeme online
Francois Hollande, pravděpodobný nový francouzský prezident
Francois Hollande, pravděpodobný nový francouzský prezident | Foto: Reuters

Paříž - Francie  si prožila volební drama.  V dnešním druhém - a rozhodujícím - kole prezidentských voleb proti sobě stáli dosavadní prezident Nicolas Sarkozy  a kandidát opozičních socialistů Francois Hollande.

Podle prvních odhadů, zveřejněných po uzavření volebních místností, Hollande vyhrál poměrem 51,9 ku 48,1 procentům hlasů. Socialisté tak budou mít prvního politika v Elysejském paláci, sídle francouzských prezidentů, od roku 1995, kdy odešel z funkce Francois Mitterrand.

Svůj hlas mohlo  ve Francii odevzdat zhruba 45 milionů voličů. Účast zřejmě byla vysoká, podle odhadů kolem 82 procent.

Volby v zemi, která je klíčová pro další vývoj evropské integrace, pro vás sledujeme online.

 


Událost

Důležité

Zajímavost

21:52

Francois Hollande v prvním povolebním vystoupení v Tulle poděkoval všem za podporu a slíbil, že jako prezident se pokusí Francouze sjednotit.

21:48

Oslavy Hollandova vítězství v centru Paříže.
Oslavy Hollandova vítězství v centru Paříže. | Foto: Reuters

Hollandovi stoupenci se shromáždili na pařížském náměstí Bastilly, která je svým významem ve francouzské revoluci symbolickým místem francouzské levice. Hollande promluví v Tulle v centrální Francii, kde je jeho volební okrsek. Socialisté slaví také před sídlem strany v ulici Solférino v Paříži.

"Je to velké štěstí, které končí 17 let vlády pravice v Elysejském paláci," řekl mluvčí socialistů Benoît Hamon.

20:57

Vítězství Hollanda vítají hlavně ti, kteří odmítají politiku škrtů a příliš tvrdých úspor. Potvrzuje to reakce místopředsedy ČSSD. "Předpokládám, že od politiky pouhých škrtů začne debata, jak nastartovat ekonomický růst a posílit zaměstnanost." 

V Evropě podle něj sílila kritika škrtů, která mohla být výhodná pro Německo, ovšem pro Evropu jako celek ne. "Někdo musí být nositelem růstu, rozběhnout investice," řekl Zaorálek.

20:26

Dosavadní prezident Nicolas Sarkozy uznal porážku. Zatelefonoval Hollandovi, pogratuloval mu a popřál hodně štěstí.

Nový francouzský prezident.
Nový francouzský prezident. | Foto: Reuters

20:17

Vítězství Françoise Hollanda je důležité pro celou evropskou levici. Po úspěchu sociálních demokratů v Dánsku a na Slovensku jde o klíčový signál obratu a naděje pro všechny, kdo chtějí spravedlivější a sociálně únosnější reakci na dluhovou krizi," uvedl k prvním odhadům šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

20:02

První odhady francouzských televizí po uzavření volebních místností potvrzují vítězství Hollanda. V poměru 51,9 ku 48,1 procent hlasů. Teď začně sčítání hlasů. Připomínáme, že Nicolas Sarkozy slíbil v případě prohry odchod z politiky.

19:36

Příznivci Hollanda už oslavují na mnoha místech Francie. Volební místnosti se zavřou až za necelou půlhodinu, ale vše se zdá být jasné. Hollandovo vítězství už avizují i agentura AFP a mluvčí Socialistické strany."


19:13

Podle belgického rozhlasu Twizz Radio Sarkozyho volební štáb  zrušil plánované oslavy na náměstí Svornosti v centru Paříže. Naopak v ulici Solferino, kde je sídlo Socalistické strany, se vytvořila zácpa tvořená nadšenými Hollandovými sympatizanty. Stovky lidí skandovaly: "Vyhráli jsme!"

Hollande odjíždí se svojí partnerkou od volební místnosti.
Hollande odjíždí se svojí partnerkou od volební místnosti. | Foto: Reuters

17:54

Volby jsou samozřejmě především o ekonomice. Hollande kritizuje tvrdé úsporné škrty Sarkozyho vlády a prosazuje opatření, vedoucí k hospodářskému růstu. Chce také více zdanit nejbohatší Francouze. Například navrhoval uvalit pětasedmdesátiprocentní daň na roční příjmy, přesahující milion eur. Je také pro vyšší zdanění velkých firem.

Pokud bude Hollande zvolen, chce složitě vyjednaný fiskální pakt, který v EU prosadili německá kancléřka Angela Merkelová a Sarkozy, doplnit články na podporu růstu. Stejně tak chce vydávání evropských dluhopisů určených na konkrétní projekty infrastruktury. Jak známo, k fiskálnímu pakt se ze členů Evropské unie nepřipojily jen Česká republika a Velká Británie

17:34

Volební účast v druhém kole francouzských prezidentských voleb dosáhla dnes v sedmncát hodin odpoledne středoevropského času skoro 72 procent, což je o zhruba 1,5 procentního bodu více než ve stejné chvíli v prvním kole. Informovalo o tom francouzské ministerstvo vnitra.

17:16

Belgická a švýcarská média zveřejnila neoficiální prognózu a odhady, podle nichž se ve Francii schyluje k politické změně. Socialista Hollande má podle nich před konzervativcem Sarkozym pohodlný náskok 5 až 6 procent. Podle odhadu deníku La Libre Belgique vyhrál Hollande poměrem 52,6 ku 47,4 procent hlasů. Francouzská média pod hrozbou vysokých pokus nesmějí zveřejňovat odhady před uzavřením volebních místnosti, na belgická média se ale tento zákaz nevztahuje.

17:06

Agentura Reuters hovořila s jedním ze členů užšího vedení Sarkozyho volebního štábu. Přiznal, že šance současného prezidenta na vítězství jsou menší než dvacetiprocentní. Sarkozy ale ještě v pátek trval na tom, že výsledek je otevřený a že ještě nikdy nebyly volby tak těsné. Uvidíme.

16:51

Sarkozy doufal, že by ve druhém kole mohl získat hlasy příznivců krajní pravice, kteří v prvním kole volili šéfku Nárdoní fronty Marine Le Penovou (dostala přes 17 procent hlasů). Le Penová ale odmítla Sarkozy podpořit. Naopak centrista Bayorou řekl, že ve druhém kole dá hlas Hollandovi.

16:38

Připomeňme si, že co se týká velkých měst, ve většině z nich Hollande Sarkozyho v prvním kole porazil. Včetně Paříže a Marseille. Dosavadní prezident zvítězil pouze v Nice a Lyonu.

16:18

Francie začíná řešit, kdo se stane Hollandovým nejbližším spolupracovníkem - francouzským premiérem. Mluví se o několika kandidátech. Asi nejčastěji bývá zmiňována předsedkyně Socialistické strany Martine Aubryová, kterou Hollande porazil ve stranických primárkách. Pomoci by jí mohlo to, že je žena. Je ale veřejným tajemstvím, že s Hollandem nemá úplně nejlepší vztahy. Dalším v pořadí je Jean-Marc Ayrault, dlouholetý poslanec a starosta Nantes. 

Francouzská Guayana, zámořské území Francie, začala volit už v sobotu. Na snímku žena před volební místností.
Francouzská Guayana, zámořské území Francie, začala volit už v sobotu. Na snímku žena před volební místností. | Foto: Reuters

16:05

Máme pro vás zpřesněné výsledky ze zámořských území Francie: Hollande podle belgické stanice RTBF vyhrál v Saint-Pierre a Miquelonu s 65,31 procenta hlasů (Sarkozy získal 34,69 procenta), na Martiniku (68,46 ku 31,54), na ostrově Guadeloupe (71,93 ku 28,07), ve Francouzské Guyaně (62 ku 38) a na Saint Martin (51,5 ku 48,5).

Naopak na Saint-Barthélémy jasně zvítězil Sarkozy (82,7 pro Sarkozyho, 17,3 pro Hollanda). Na většině ostrovů ale současný prezident docílil podstatně horšího výsledku než ve volbách v roce 2007.

Francouzi v Montréalu zvolili Hollanda (57,74 procenta), ti v New Yorku naopak Sarkozyho (62,5 procenta odevzdaných hlasů).

15:48

Zatímco většina odborníků na průzkumy veřejného mínění upozorňuje, že Sarkozy náskok Hollanda na poslední chvíli stáhl, expert na francouzskou politiku Udo Kempf z Univerzity ve Freiburgu má jasno. Podle něj dnes vyhraje "na celé čáře" kandidát levice. "Rozdíl (mezi Hollandem a Sarkozym) bude minimálně 6 procent," řekl v neděli v rozhovoru pro agenturu dapd. Sarkozymu podle něj uškodí zejména to, že ho nepodpořila pravicová radikálka Marine Le Penová.

Francois Hollande volí v Tulle.
Francois Hollande volí v Tulle. | Foto: Reuters

15:32

Socialista Francois Hollande, favorit dnešních voleb,  přišel k volební urně v malém francouzském městě Tulle spolu s přítelkyní Valérií Trierweilerovou. Právě tam, na náměstí před katedrálou, chce po 20. hodině vystoupit s prohlášením k volbám. Pozdě večer se pak přesune do Paříže. Dost možná už jako nově zvolený francouzský prezident, dodávají francouzští komentátoři.

15:20

Pokud by Hollande Sarkozyho porazil, vrátil by se do Elysejského paláce socialista po dlouhých 17 letech. Tím zatím posledním byl prezident Francois Mitterrand. V prvním kole Hollande nad Sarkozym zvítězil, dostal o půl milionu hlasů víc. 

Nicolas Sarkozy odvolil v poledne v Paříži. Za obrovského zájmu médií i veřejnosti.
Nicolas Sarkozy odvolil v poledne v Paříži. Za obrovského zájmu médií i veřejnosti. | Foto: Reuters

14:33

Dnešním volbám předcházela několik týdnů trvající ostrá předvolební kampaň. Sarkozy v ní svému soupeři vyčítal, že druhou největší ekonomiku Evropy přivede ke krachu. Hollande mimo jiné navrhuje více zdanit velké fimy a bohaté. Krom toho chce znovu otevřít už dojednaný fiskální pakt EU a doplnit do něj opatření na podporu růstu.

Ve Francii se o voliče bojovalo do poslední chvíle, podívejte se:

14:30

Volební účast ve Francii se zatím odhaduje na 80 procent, což je víc, než se čekalo. Nahrávat by to podle analytiků mělo spíš kandidátu levice Hollandovi.

12:10

Ústřední volební komise uvedla, že úderem poledne odevzdalo hlas už 30,66 procenta voličů.

12:05

Svůj hlas už odevzdali oba uchazeči o prezidentský post. Hollande volil ve svém domovském městě Tulle, kde v letech 2001 až 2008 působil jako starosta. "Bude to velice dlouhý den," řekl v dobré náladě reportérům. "Je ale na Francouzích, aby rozhodli, jestli to bude taky dobrý den," dodal.

Sarkozy se k volební urně dostavil v poledne v pařížském 16. obvodě, a to v doprovodu manželky Carly Bruniové-Sarkozyové. S médii ale nemluvil.

11:30

Stanice RTBF a deník Le Soir zveřejnily výsledky voleb ze zámoří, kde se hlasovalo už v sobotu. Ve většině departemantů podle nich zvítězil Hollande - například na ostrově Guadeloupe pro něj hlasovalo 71,9 procenta voličů, na Martiniku 68 procent a na ostrovech Saint-Pierre a Miquelon 65 procent.

11:00

Jméno nového francouzského prezidenta by mělo být definitivně známo až pozdě večer. Volební místnosti se ve Francii zavřou v 18:00 SELČ, ve velkých městech o dvě hodiny později.

 

Právě se děje

Další zprávy