Ukrajina tajila fakta o nutném léčení Tymošenkové

ČTK ČTK
21. 4. 2012 14:40
Bývalá premiérka Ukrajiny je v současné době v nemocnici v Charkově
Julija Tymošenková.
Julija Tymošenková. | Foto: Reuters

Charkov - Vězněná ukrajinská expremiérka Julije Tymošenková, která si dlouhodobě stěžuje na bolesti zad, byla sice kvůli silným bolestem převezena z věznice do charkovské nemocnice, efekt toho kroku však zpochybnili němečtí lékaři, kteří minulý týden stav Tymošenkové zkoumali.

Experti dnes zveřejnili dosud neznámou část svého posudku. Zprávu sice poslali už dříve ukrajinskému ministrovi zdravotnictví, ale ten z něho publikoval jenom tu část, která chválí úroveň charkovské nemocnice.   

"Vzhledem ke specifickým problémům Tymošenkové a zvláštnostem jejího onemocnění se ale jeví jako nepravděpodobné, že léčba v charkovské nemocnici bude úspěšná," uvádějí němečtí lékaři v pasáži, která se spolu s plným zněním jejich zprávy objevila na webu opoziční strany Vlast, které Tymošenková předsedá.

Chybí specialisté

Charkovská nemocnice rovněž podle německých expertů nedisponuje lékařskými specialisty, jejichž péče je pro uzdravení Tymošenkové nutná. "Naše dotazy ohledně koncepce dalšího léčení zůstaly bez odpovědi," konstatuje se ve zprávě. "Je krajně nepravděpodobné, že charkovská nemocnice může vytvořit ovzduší důvěry mezi pacientkou a lékaři, které je pro léčbu absolutně nezbytné."

Tymošenková byla z vězení do charkovské nemocnice převezena v noci na sobotu za nejasných okolností.

Podle úřadů se převoz uskutečnil na přání vězněné, strana Vlast ale nevylučuje, že byla na kliniku přepravena násilím. Sama Tymošenková podle agentury Unian v nemocnici odmítá jakoukoli péči, dokud se nespojí se svými advokáty.  

Tymošenková trpí bolestmi

Expremiérka trpí silnými bolestmi způsobenými poškozenou meziobratlovou ploténkou. Dvojice německých expertů, která ji minulý týden v Charkově navštívila, potvrdila, že Tymošenková musí být prakticky trvale upoutána na lůžko.

Tymošenková ve vězení na neadtovaném snímku z TV záběrů.
Tymošenková ve vězení na neadtovaném snímku z TV záběrů. | Foto: Reuters

Tento týden se tak bývalá šéfka ukrajinské vlády ze zdravotních důvodů nezúčastnila zahájení nového procesu, v němž ji obžaloba viní z finančních machinací a daňových podvodů.

Nynější vůdkyně ukrajinské opozice si od loňského října odpykává sedmiletý trest vězení za uzavření nevýhodné smlouvy o dodávkách ruského plynu, kterou podepsala ještě jako premiérka.

V novém procesu jí hrozí až dvanáct let vězení. Tymošenková vinu popírá a kauzy považuje za politicky motivovanou odvetu, kterou má na svědomí její rival a současný ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.

Tymošenková dlouhodobě odmítala péči ukrajinských lékařů, které jí nabízely ukrajinské úřady a které považovala za nevěrohodné.

I díky podpoře ze západních zemí, jež ve stíhání Tymošenkové vidí politickou motivaci, dovolil ukrajinský establishment prohlídku u německých specialistů. 

 

Právě se děje

Další zprávy