Ideální vládce Kremlu? Princ Harry, navrhuje oligarcha

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
18. 4. 2012 13:00
Podle Borise Berezovského by stálo za to zavést v Rusku ústavní monarchii
Princ Harry má teď v hlavě především armádní kariéru.
Princ Harry má teď v hlavě především armádní kariéru. | Foto: Reuters

Moskva - Ruský oligarcha Boris Berezovskij, žijící v Londýně, navrhuje nastolit v Rusku ústavní monarchii a carský trůn svěřit princi Harrymu, mladšímu synu následníka britského trůnu prince Charlese.

Berezovskij svůj návrh zveřejnil nikoli snad na apríla, ale o pravoslavných Velikonocích.

"Návrat panovníka na trůn obnoví přerušený řetězec a stane se symbolem znovuzrození Ruska," napsal Berezovskij na svém blogu.

V Harryho žilách prý navíc koluje více ruské krve, než v případě posledního ruského cara Mikuláše II.

Na vysvětlenou: Harryho prababička pocházela z rodu Romanovců, kteří vládli Rusku v letech 1613 až 1917; o rok později bolševici zavraždili svrženého cara i s celou rodinou. Zbývající Romanovci žijí v cizině.

"Monarchii" už máme

Berezovskij podle listu The Moscow Times počítá také se zřízením nové křesťanské politické strany, prosazující návrat monarchie, přeměnu Ruské federace v konfederaci či nastolení právního systému v britském stylu.

Svou stranu však nehodlá úředně zaregistrovat, dokud bude u moci dosavadní premiér a staronový prezident Vladimir Putin.

Boris Berezovskij uprchnul před Putinem do Británie
Boris Berezovskij uprchnul před Putinem do Británie | Foto: Vesti.ru

Putin, považovaný za klíčovou postavu ruského režimu, počátkem března opět vyhrál prezidentské volby a 7. května se potřetí vrátí do Kremlu. Tam má díky změnám v ústavě setrvat příštích šest let a nevylučuje, že v roce 2018 se bude ucházet o další šestiletý mandát. Podle kritiků režimu tak "monarchie" už byla v Rusku de facto nastolena.

Putin už prezidentskou funkci dvakrát zastával v letech 2000 až 2008; poté sice kvůli ústavním omezením musel Kreml na čtyři roky formálně opustit, ale fakticky si jako předseda vlády ponechal všechnu moc v rukou.

Princ Harry, jinak kapitán britské armády, je ve vlasti považován spíše za kontroverzní postavu, poutající velkou pozornost bulvárního tisku výstřelky typu převlečení do nacistické uniformy.

Minulý měsíc armádní velení "kapitána Walese" prý napomenulo, aby kvůli návštěvám hostinců nezanedbával svůj výcvik pilota bitevního vrtulníku, jinak se nedočká další bojové mise v Afghánistánu.

Kariéra "cara" Vladimira:

Vybledlá šedá eminence

Princ Charles, první v pořadí na panovnické křeslo ve Velké Británii
Princ Charles, první v pořadí na panovnické křeslo ve Velké Británii | Foto: Reuters

Harry je třetí v nástupnické linii po svém otci princi Charlesovi a po starším bratru Williamovi. V roce 2008 byl po 26 letech prvním členem královské rodiny, který se zúčastnil bojových akcí. Předtím to byl za války s Argentinou o Falklandské (Malvínské) ostrovy jeho strýc princ Andrew.

Berezovskij býval v éře prvního ruského prezidenta Borise Jelcina považován za všemocnou "šedou eminenci" Kremlu, ale s Jelcinovým nástupcem Putinem se natolik nepohodl, že před prezidentovým hněvem musel prchnout do ciziny a dodnes je prý v Kremlu považován za úhlavního nepřítele.

V Londýně se Berezovskij nyní soudí s dalším ruským oligarchou Romanem Abramovičem o miliardy dolarů, o které jej prý připravil, když ho v roce 2000 donutil prodat pod cenou ropné akcie pod hrozbou, že je jinak prezident Putin vyvlastní.

 

Právě se děje

Další zprávy