Einstein v sukni? Zázračná čtyřletá dívka má IQ 159

Martin Novák Martin Novák
17. 4. 2012 14:25
Je to výborný výsledek, ale dosáhlo by ho procento populace, říká předseda Mensy ČR
Einstein - ilustrační foto
Einstein - ilustrační foto | Foto: Reuters

Londýn - Britské dívence Heidi Hankinsové z Winchesteru na jihu Anglie jsou čtyři roky a už se stala členem Mensy, sdružení lidí s nadprůměrnou inteligencí.

Naměřili jí IQ 159, o jeden bod méně, než měl Albert Einstein nebo má Stephen Hawking, napsal deník Daily Mail (většina lidí má IQ od 85 do 115, ale v různých zemích se používají různé stupnice).

Dívenka uměla v roce mluvit ve větách, ve dvou letech počítat do čtyřiceti, kreslit tváře lidí, recitovat básně, číst knihy určené pro sedmileté děti.

"Vždy jsme mysleli, že Heidi je mimořádně chytrá, protože se velmi brzy naučila číst. Byl jsem zvědavý, jaké bude mít výsledky testu IQ. Byly zcela mimo normu," uvedl otec holčičky Matthew Hankins, sedmačtyřicetiletý odborný asistent na Univerzitě v Southamptonu.

"Kreslit zvířata a princezny začala ve čtrnácti měsících, v roce a půl se učila číst na počítači," uvedl otec. Do ničeho ji prý s matkou, třiačtyřicetiletou umělkyní Sophy Hankinsovou, nenutili a dívka si ráda hraje třeba i s panenkami Barbie nebo stavebnicí Lego.

Foto: www.mensa.org/

"V Británii se používá při měření IQ jiná stupnice než v Česku. 159 ve Velké Británii odpovídá u nás 140, což lze označit v tomto věku samozřejmě za velmi solidní výsledek. Ale řekl bych, že by ho mohlo dosáhnout tak jedno procento populace. Ne u všech dětí se viditelně jejich mimořádné schopnosti projevují. Záleží hodně na rodičích, jestli to rozpoznají a rozvíjí, samozřejmě jen málo dětí v tomto věku test absolvuje," řekl k tomu Aktuálně.cz předseda sdružení Mensa ČR Tomáš Blumenstein.

Podle některých expertů se vysoce nadprůměrná inteligence v této věkové skupině projevuje mimořádnou pamětí, schopností velmi brzy číst, zájmem a znalostmi o dění ve světě, ale také určitou distancí od ostatních dětí stejného věku.

Psycholog Frank Lawlis, sám člen Mensy, ale pro server LiveScience.com uvedl, že naopak řada těchto nadprůměrnou inteligencí obdařených dětí se stejně starými jedinci komunikuje bez problémů.

Britové uvádějí, že Heidi není nejmladším členem Mensy. Tento primát prý patří Elise Tan Robertsové z Londýna. Té byly v roce 2009 pouhé dva roky, když jí naměřili IQ 156.

V České republice má sdružení Mensa ČR přibližně 2300 členů, takzvaná dětská Mensa má v Česku zhruba 600 členů (v ČR se používá stupnice, podle níž je minimální IQ pro vstup do Mensy 130). Celosvětově je registrováno v Mense přes 110 tisíc osob.

 

Právě se děje

Další zprávy