Piloti Iberie stávkují, 150 letů zrušeno

ČTK ČTK
9. 4. 2012 12:50
Piloti Iberie stávkovali už v lednu,důvod zůstává stejný
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Madrid - Piloti španělské letecké společnosti Iberia stávkují, v pondělí musela společnost zrušit na 150 letů. Iberia patří do skupiny International Airlines Group.

Pondělní stávka je první z plánovaných třiceti. Mají být vždy v pondělí a v pátek, a to až do 20. července. V březnu se zdálo, že piloti od stávek upustí, následná vyjednávání ale skončila krachem.

Pilotům se nelíbí plán jejich firmy zahájit provoz nízkonákladové dceřiné společnosti Iberia Express - pomocí ní chce bojovat s levnější konkurencí.

Odborová organizace pilotů tvrdí, že nízkonákladová součást Iberia Express ohrožuje pracovní místa v Iberii i pracovní podmínky současných zaměstnanců. Management se ale hájí tím, že chystaný krok je nutný, pokud má podnik vytvářet vyšší zisk.

Iberia minulý týden požádala soud, aby pilotům stávku zakázal a aby znemožnil stávkovat i dalším příslušníkům palubního personálu. Podnik také chtěl, aby mu soud přiznal kompenzaci za 12 dnů stávek, které se konaly mezi loňským prosincem a letošním březnem.

Iberia odhaduje, že stávka pilotů ji přijde asi na 3 miliony eur (tedy téměř 74 milionů korun) denně.

Ze stejného důvodu stávkovali piloti Iberie už letos v lednu.

 

Právě se děje

Další zprávy