Merkelová řekla míň, než měla. Němci ji nepochválí

Zuzana Kleknerová Zuzana Kleknerová
3. 4. 2012 16:50
Kancléřka Merkelová strávila v Česku pouhých pět hodin
Angela Merkelová ve Strakově akademii.
Angela Merkelová ve Strakově akademii. | Foto: Jan Langer

Praha - Kancléřka Angela Merkelová se rozhodla, že si v Praze nebude dělat nepřátele. Byla milá, vstřícná a zdvořilá, Čechy během své třetí bilaterální návštěvy ani jednou otevřeně nekritizovala. I když měla důvod.

To, čím potěšila Čechy, se ale nemusí líbit doma v Německu. Před její úterní návštěvou tam totiž otevřeně zaznívaly hlasy, že by Čechům konečně měla říct, co si opravdu myslí.

Zřejmě nejjasněji to v redakčním komentáři vyjádřil německý list Süddeutsche Zeitung. Vlivný deník, který vychází v Mnichově a česko-německé vztahy - i kvůli tomu, že se v Bavorsku po válce usídlilo mnoho sudetských Němců odsunutých z poválečného Československa - dlouhodobě sleduje.

"Unijní kurs Prahy přesvědčené Evropany zlobí. Právě to by měla Merkelová během své návštěvy Prahy také říct," napsal list. "Protože přehnané zdvořilosti (budoucí) podobě Evropy škodí."

Češi na facku?

Příjezd k Petrovi Nečasovi
Příjezd k Petrovi Nečasovi | Foto: Reuters

Hned v úvodu komentátor připomněl, že si Merkelová ze svých studijních pobytů v Praze v osmdesátých letech pamatuje mimo jiné slovní spojení "dostaneš facku". "V případě nutnosti by tedy mohla Čechům pohrozit v jejich jazyce," uvedl.

V tom, za co by si Češi "facku" zasloužili, mají Němci jasno: Jako jediní z kontinentální EU se vzepřeli fiskálnímu paktu, jehož hlavní architektkou je právě kancléřka Merkelová.

"České ne bylo v Německu nejprve přijato s údivem a následně vysvětleno vnitropolitickými zvláštnostmi (České republiky), jako jsou euroskeptické sklony prezidenta Václava Klause," píše Süddeutsche Zeitung. Byť se Česko svým vstupem do Unie k přijetí eura - které teď odmítá - de facto zavázalo, dodává.   

V době boje o přežití společné evropské měny už ale Berlín nemá dost sil, aby se zabýval ještě zpupnými Čechy. "To se dá sice chápat, ale je to chyba," píše vlivný list.

Češi a Němci by se podle něj měli o budoucnost Evropy otevřeně pohádat a ne zametat problémy pod koberec. "Češi by tak  alespoň věděli, že je Merkelová bere vážně."  

Návštěva Angely Merkelové objektivem Aktuálně.cz:

Přání a realita

A jak to bylo doopravdy?

Vlídná Merkelová Čechy potěšila. Těžko říct, jestli se její výroky budou líbit doma.
Vlídná Merkelová Čechy potěšila. Těžko říct, jestli se její výroky budou líbit doma. | Foto: Jan Langer

Kancléřka Merkelová si tyhle rady každopádně k srdci nevzala. Naopak, zdvořilostmi přímo překypovala.

Nekritizovala ani Temelín, ani českou neochotu přidat se k fiskální unii.

"Německo nevyvíjí žádný tlak. Pro Německo je důležité, aby fiskální pakt podepsaly zejména členské státy, kde se platí eurem," řekla Merkelová. 

V hospodářské a finanční politice jsou prý Češi a Němci tak jako tak "velmi spříznění". "Jestliže Česká republika dnes nepodepsala, možná podepíše později. Důležité je, že Česká republika bere extrémně vážně pakt stability a růstu."

Oba šéfové vlád si notovali i v otázkách energetiky. Přestože se obě země - zejména, co se využití jaderné energetiky týče - vydaly zcela rozdílnou cestou.  

Vztahy mezi oběma zeměmi jsou podle Petra Nečase i Angely Merkelové velmi dobré. Nejlepší v historii. Tak jako v roce 2008, kdy tu Merkelová byla naposledy. I předtím, když přijela coby kancléřka poprvé.

 

Právě se děje

Další zprávy