Švýcaři chtějí zatknout daňové kontrolory z Německa

Radim Klekner Radim Klekner
2. 4. 2012 19:55
Němci koupili z pověření regionální vlády cédéčka s daty o daňových únicích
Se svým švýcarským kolegou Merzem podepsal německý ministr financí Schäuble dohodu proti neplatičům daní.
Se svým švýcarským kolegou Merzem podepsal německý ministr financí Schäuble dohodu proti neplatičům daní. | Foto: Reuters

Bern - Švýcarská justice na ně vydala mezinárodní zatykač, německá opoziční SPD je chce navrhnout na státní vyznamenání Kříž za zásluhy.

Trojice vyšetřovatelů, jež v pověření vlády Severního Porýní-Vestfálska v roce 2010 koupila od někdejšího zaměstnance bankovního domu Credit Suisse CD s daty německých podnikatelů, kteří si ve Švýcarsku uložili nezdaněné peníze, napomáhala podle tamní justice "průmyslové špionáži a vyzrazení bankovního tajemství".

Nejlidnatější spolková země na nákupu cédéčka bezesporu vydělala. Řada bohatých Němců totiž ze strachu před vysokými pokutami raději na úřadech sama nahlásila, že se dopustila daňového úniku,a zaplatila část dlužných peněz. Švýcarsko, které s Německem následně uzavřelo dohodu namířenou proti neplatičům daní, nakupování CD s údaji z kont hříšníků ale pokládá za ilegální.

Podporu teď Švýcaři našli u spolkového ministra financí Wolfganga Schäubleho, který sice proti daňovým únikům brojí, prostředky, jež používá sociálně-demokratická zemská vláda v Düsseldorfu, však neschvaluje, protože neodpovídají jeho představě o právním státu.

"Podle švýcarského práva je vyzrazení bankovního tajemství trestné," citoval Schäubleho deník Spiegel on-line. Německý ministr financí prý proto postup bernských úřadů chápe.

Podnikáte? Budete i platit daně

U SPD a Zelených ovšem narazil na tvrdou kritiku.

Ve švýcarských bankách ukryli němečtí podnikatelé příjmy ve výši dvou set miliard eur.
Ve švýcarských bankách ukryli němečtí podnikatelé příjmy ve výši dvou set miliard eur. | Foto: Reuters

"Schäuble musí jednoznačně říct, zda je pro prosazování německého trestního práva," prohlásil zástupce šéfa poslanecké frakce SPD v Bundestagu Joachim Poss. Ten od Švýcarska očekává, že "přestane chránit osoby, jež se dopouštějí daňové kriminality".

"Kdo posílá nezdaněné peníze do Švýcarska, se dopouští nejenom asociálního jednání, ale právě také trestného činu," upozornil Schäubleho předseda SPD Sigmar Gabriel.

Sociálnědemokratický ministr financí Severního Porýní-Vestfálska Norbert Walter-Borjans se netají tím, že vláda v Düsseldorfu se bude i nadále snažit všemi prostředky získat informace o těch, kdo utíkají do daňových rájů.

"Když podnikají v Německu a využívají místní infrastrukturu, musí zde také řádně platit daně," zdůraznil Walter-Borjans, jenž trojici vyšetřovatelů, na něž Švýcarsko vydalo zatykač, hodlá navrhnout na Spolkový kříž za zásluhy.

Do zemských pokladen přitekly stovky milionů eur

Vláda Severního Porýní-Vestfálska loni koupila další CD s daty o německých neplatičích daní, kteří své příjmy pro změnu převedli do lucemburské Grossbank HSBC.

Na kontech u bankovního domu Credit Suisse byla více než jedna miliarda nezdaněných eur z Německa.
Na kontech u bankovního domu Credit Suisse byla více než jedna miliarda nezdaněných eur z Německa. | Foto: Reuters

Nákupy cédéček, za něž Severní Porýní-Vestfálsko zaplatilo několik milionů eur, měly velký úspěch.

Do pokladen hned několika spolkových zemí přitekly následně stovky milionů eur. Majitelé černých kont se vyděsili, že by je mohl stihnout osud někdejšího šéfa Spolkové pošty Klause Zumwinkela, který byl v roce 2009 kvůli daňovým únikům odsouzen k dvouleté podmínce a pokutě rovnající se úhrnné výši dlužné částky, tedy jednomu milionu eur, a rychle se přihlásili na daňových úřadech.

Schäuble chce s neplatiči daní bojovat jinými prostředky. Navrhuje v prvé řadě harmonizaci daňové politiky v rámci Evropské unie.

Proti takovému návrhu ovšem ostře vystupují především Británie a Česko.

Zatímco v Česku se z kapitálových výnosů platí patnáctiprocentní daň, ve Spolkové republice je to 25 procent. Někteří experti dokonce navrhují, aby se daň zvedla na 35 procent, protože řada finančních transakcí není zcela transparentní a může během nich docházet k praní špinavých peněz.

Majitelé kont mají zůstat anonymní

Dohoda, kterou Schäuble podepsal se svým švýcarským kolegou Hansem-Rudolfem Mertzem, předpokládá, že všechny kapitálové výnosy z vkladů německých občanů ve švýcarských bankách budou napříště náležitě zdaněny. Příslušné částky budou následně zaslány přímo na konta německých daňových úřadů a nikoli oklikou přes berní úředníky ve Švýcarsku.

Na nezdaněné částky bude uvalena sankční daň, přičemž Švýcarsko umožní německým vyšetřovatelům, aby přišli na stopu neplatičů daní a nebude se ohrazovat tím, že jejich žádost o poskytnutí informací odporuje právnímu systému země helvetského kříže.

Vláda v Bernu ale požaduje, aby jednotlivé spolkové země ustaly s ilegálním nákupem cédéček s citlivými daty. Další podmínkou pro spolupráci s německými vyšetřovateli je to, že majitelé švýcarských kont zůstanou anonymní.

Dohodu ale musí ještě schválit Spolková rada a v té loni přestala mít vláda kancléřky Angely Merkelové většinu.

Německo odhaduje, že jeho majetnější občané ukryli na švýcarských kontech na dvě stě miliard nezdaněných eur. Daňový výnos, který by odtajnění kont přineslo, může činit i několik desítek miliard eur.

Švýcarská televize nedávno odhalila, že podobné metody jako Severní Porýní-Vestfálsko používají i švýcarští vyšetřovatelé při pátrání po tajných kontech v Lichtenštejnsku.

CD se jmény majitelů tajných kont prodal Spolkové zpravodajské službě bývalý zaměstnanec lichtenštejnské LGT Bank již v roce 2006. Loni v říjnu Severní Porýní-Vestfálsko koupilo cédéčko s daty německých klientů švýcarského finančního ústavu Julius Bär.

LGT zastavila další vyšetřování tím, že státnímu zastupitelství v Bochumi zaplatila 150 milionů eur. Padesáti miliony eur se podobně vykoupilo představenstvo Julius Bär.

 

Právě se děje

Další zprávy