Vraha židovských dětí pohřbili v Toulouse

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
29. 3. 2012 20:45
Vrahův otec žaluje Francii, mladíka prý měla zajmout živého
Mohammed Merah, střelec z Toulouse.
Mohammed Merah, střelec z Toulouse. | Foto: Reuters

Alžír/Paříž - Třiadvacetiletý fantatický islamista Mohammed Merah, který brutálně zabil sedm lidí včetně tří židovských dětí, byl ve čtvrtek pohřben na předměstí Toulouse, v muslimské části hřbitova Cornebarrieu. Napsala to stanice BBC s odvoláním na francouzskou muslimskou komunitu.

Pohřbít Meraha předtím odmítl starosta jeho rodné obce v Alžírsku a dlouho se tak zdráhalo učinit také Toulouse.

"Po odmítnutí na poslední chvíli ze strany Alžírska přijmout tělo Mohameda Meraha starosta Pierre Cohen soudí, že jeho pohřbení na území města Toulouse není vhodné. Požádal prefekta regionu o odklad pohřbu o 24 hodin a obrátil se v této věci na stát," uvedla krátce před pohřebním obřadem radnice v Toulouse.

Vidina případného Merahova pohřbení příliš blízko Toulouse u mnoha lidí vyvolala obavy, aby se Merahův hrob nestal místem projevů nenávisti vůči vrahovi, nebo naopak přílišných sympatií.

Podle islámské tradice má být přitom věřící muslim pohřben co nejrychleji, pokud možno do čtyřiadvaceti hodin. Meraha policie zastřelila po obléhání jeho bytu 22. března.

Vrahův otec Mohammed Benalal Merah trvá na tom, že měli policisté jeho syna chytit živého a pověřil proto alžírského právníka, aby zažaloval francouzské úřady.

Rodina podle něj zastává názor, že policie disponovala prostředky, s jejichž pomocí mohla střelce zadržet, jako je kupříkladu uspávací plyn. Schválně je však nepoužila a mladíka zastřelila.

"Pan Merah navštívil naši kancelář a formálně nás požádal o žalobu na francouzské bezpečnostní složky za procesní pochybení při pokusu o zatčení Mohammeda Meraha," řekl agentuře AFP alžírský právník Zahia Mokhtari.

Záměr střelcovy rodiny pobouřil francouzské politiky. "Kdybych byl otcem takové zrůdy, tak bych se styděl a byl zticha," řekl v úterý ministr zahraničí Alain Juppe.

Hledá se komplic

Třiadvacetiletý Merah během března zastřelil ve jménu Al-Káidy sedm lidí, tři vojáky, tři malé židovské děti a rabína. Elitní jednotka ho zastřelila 22. března po více než třicetihodinovém obléhání v jeho bytě v Toulouse.

Mladíka vyšetřovatelé označují za dlouholetého delikventa, který přijal myšlenky radikálního islámu včetně džihádu, islámské svaté války.

Ve vazbě zůstává jeho starší bratr Abdelkader, ovšem vyšetřovatelé se domnívají, že vrah měl dalšího komplice. Prý mají dostatek důkazů, že Merah vraždil sám, ale domnívají se, že jednal pod vlivem a s pomocí staršího bratra a nejspíš i nejméně jednoho dalšího muže.

 

Právě se děje

Další zprávy