Pirát z Prahy je v bezpečí. Verdikt Britů má 22 stran

Zahraničí Zahraničí
28. 3. 2012 16:49
Američané Viktora Koženého viní ze zpronevěry či praní špinavých peněz
Foto: Repro The Bahama Journal

Londýn - Finančník českého původu Viktor Kožený si může ve svém sídle na Bahamských ostrovech oddechnout.

Sedmiletá snaha americké justice o vydání Čecha s irským pasem do Spojených států totiž zřejmě definitivně přišla vniveč. V Londýně jej zamítl Soudní výbor Státní rady britské královny, poslední soudní instance pro některé bývalé britské kolonie.

Požadavek vzneslo americké ministerstvo spravedlnosti. Kožený, jenž na Bahamy uprchnul z Česka v polovině 90. let, totiž u newyorského soudu čelí obvinění ze zpronevěry, spiknutí, podvodů, uplácení a praní špinavých peněz.

Uplácel jsem, ale...

Trestných činů se měl dopustit během privatizace ropného průmyslu v Ázerbájdžánu. Do operace, pro niž se vžil název Azergate, vložili investoři 350 milionů dolarů, ale stát nakonec firmu neprodal.

Američané o vydání požádali v roce 2005 a "Pirát z Prahy", jak se Koženému přezdívá, skončil na devět měsíců v bahamské vazbě. Tamní soud nejprve s vydáním souhlasil, ale finančník uspěl s odvoláním.

Uplácení nikdy nevyvracel, ale tvrdí, že se na něho americké protikorupční zákony v době údajného spáchání trestných činů nevztahovaly. Státní rada tak byla poslední možností, k níž americká justice vzhlížela.

"Jsem velmi spokojen. Věřím, že toto rozhodnutí udělá jednou provždy tečku za touto kauzou," reagoval na verdikt Kožený. "Je to definitivní potvrzení toho, že jsem postupoval v rámci právních norem a neporušil jsem žádný zákon."

Poměrně složitá záležitost

Soudní výbor britské Státní rady v rozsudku podle ČTK uznal, že celá záležitost je "poměrně složitá" a své rozhodnutí vysvětlil na 22 stranách textu.

Pětičlenný tribunál mezi jiným souhlasil se závěrem bahamských soudů, že činy, z nichž je Kožený obviňován, nejsou důvodem k vyhoštění. Podle soudu by tyto činy neporušily bahamské zákony, kdyby se jich dopustil na Bahamách.

Odmítl také odkaz na Meziamerickou konvenci proti korupci (IACC), na kterou se americká strana odvolává. Bahamy ji ratifikovaly až v roce 2000, tedy poté, co se probírané Koženého aktivity udály.

S žádostí o vydání v minulosti neuspělo ani české ministerstvo spravedlnosti. Viktor Kožený byl loni v červenci odsouzen k 10 rokům vězení za spoluúčast na zpronevěře majetku za 16 miliard korun. Dopustit se jí měl v rámci kupónové privatizace.

 

Právě se děje

Další zprávy