Drama na "vrtu do pekla". V Severním moři hrozí exploze

Radim Klekner Radim Klekner
28. 3. 2012 14:40
Akcie koncernu Total po havárii strmě padají
Plošina Elgin v Severním moři
Plošina Elgin v Severním moři | Foto: Reuters

Aberdeen - Britská vláda i vedení koncernu Total se snaží zlehčit havárii, po níž z vrtu na ložisku Elgin v Severním moři nepřetržitě uniká plyn. Místo nehody se nachází asi 250 kilometrů východně od skotského Aberdeenu.

Přestože koncern vylučuje, že by plyn mohl při výstupu z vrtu explodovat, experti citovaní německými médii jsou jiného názoru. Podle nich výbuch reálně hrozí.

Na hávárii už reagoval akciový trh - akcie Totalu strmě padají.

Vědci navíc varují před vážnými následky, které erupce může mít pro životní prostředí. Norská ekologická organizace Bellona hovoří v této souvislosti o "vrtu do pekla". Její předseda Frederic Hauge tvrdí, že situace na havarovaném vrtu se "vymkla kontrole".

Vrtná plošina Elgin-PUQ, na které plyn uniká, se sice nachází jen devadesát metrů nad mořským dnem, vlastní ložisko ale leží v hloubce šesti kilometrů pod ním. A tam panují teploty okolo 190 stupňů Celsia a tlak tisíc barů.

Se zemním plynem se v budoucnosti bude počítat ve zvýšené míře.
Se zemním plynem se v budoucnosti bude počítat ve zvýšené míře. | Foto: Reuters/Lászlo Balogh

Koncern Total se chystá zahájit odlehčující vrt, který by snížil tlak v horních částech ložiska. Další možností je ucpat havarovaný vrt speciální jílovitou směsí. Záchranné práce však mohou trvat i šest měsíců.

"Při déle trvajícím úniku plynu hrozí, že v okolním moři vzniknou zóny bez života," upozorňuje Stephan Lutter ze Světového fondu na ochranu přírody (WWF). "Ekologická rovnováha v Severním moři tak může být narušena."

Mluvčí Totalu oznámil, že do blízkosti plošiny se již přesunula průzkumná loď Highland Fortress, na jejíž palubě je i miniponorka. Ta má přesně lokalizovat místo, kde plyn o objemu dvou set tisíc kubických metrů denně uniká.

Nebezpečný sirovodík

Na mořské hladině se již vytvořil jemný film, plyn je totiž na ložisku těžen jako kondenzát. Ten vytvořil na moři skvrnu o rozměrech 1,5 x 11 kilometrů a její plocha se neustále zvětšuje.

Britský ministr energetiky Charles Hendry, v jehož zemi finišují přípravy na letošní letní olympijské hry, tvrdí, že celkové množství kondenzátu plovoucího na hladině by zaplnilo nanejvýš "šestinu plaveckého bazénu".

Mnohem nebezpečnější než kondenzát je ale jedovatý sirovodík, který z vrtu společně s metanem a dalšími uhlovodíky uniká. Vedení Totalu se ekology snaží uklidnit s tím, že plyn se v atmosféře rychle rozptyluje.

Elgin
Elgin | Foto: Reuters

Zaměstnanci koncernu strávili v neděli na plošině celkem čtrnáct hodin při marném pokusu únik plynu zastavit. Teprve pak byli všichni evakuováni. K částečné evakuaci dvou nedalekých vrtných plošin se odhodlal i koncern Shell.

Total vyhlásil v okolí vrtu tříkilometrovou bezpečnostní zónu, do které nemá přístup žádné plavidlo. Helikoptéry se k havarované plošině smějí přiblížit maximálně na vzdálenost pěti kilometrů. Letouny pravidelných linek se v okolí ložiska pohybují v dostatečné výšce, a nemusejí proto měnit svůj kurs.

Koncern těžil na plošině denně devět milionů krychlových metrů plynu. To je třetina celkové britské produkce. Zároveň vydalo ložisko každý den 60 tisíc barelů lehké ropy. To zase odpovídá 5,5 procentům britské těžby.

Vzhledem ke ztenčujícím se zásobám ropy a nedostatku nově objevených nalezišť stoupá v poslední době význam těžby plynu, kterého je na rozdíl od černého zlata zatím dostatek.

S navýšením spotřeby plynu počítá řada evropských zemí také v souvislosti s plánovaným výstupem z jaderné energetiky, k němuž se odhodlalo Německo a Švýcarsko. Itálie a Švédsko se na druhou stranu rozhodly plánovanou modernizaci svých jaderných programů neuskutečnit.

Foto: Reuters

 

Právě se děje

Další zprávy