Cigareta školáků na Krásné Horce přijde na 200 milionů

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
21. 3. 2012 9:46
Slovenské pojišťovny vyčíslily škody na vyhořelém hradu ze 14. století
Ničivý požár hradu Krásná Hôrka, 10. března 2012.
Ničivý požár hradu Krásná Hôrka, 10. března 2012. | Foto: Reuters

Bratislava - Škody po nedávném rozsáhlém požáru na slovenském hradě Krásná Horka pojišťovny předběžně vyčíslily na osm milionů eur, tedy bezmála 200 milionů Kč.

Čtvrtinu sumy, z níž se mají hradit náklady na opravu středověké stavby, už poskytly státu formou zálohy.

Informovala o tom pojišťovna Generali Slovensko, jež je vedoucím členem konsorcia pěti pojišťovacích společností, u nichž ministerstvo kultury hrad pojistilo.

Plameny, které přeskočily na hrad z okolního porostu, úplně zničily jeho dřevenou šindelovou střechu. Ačkoliv se asi 90 procent sbírek na hradě ze 14. století podařilo zachránit, požár mimo jiné roztavil tři zvony. Nejvíce poškozen byl gotický palác, který byl po rekonstrukci zpřístupněn loni na jaře.

Podle policie za požár může neopatrnost dvou chlapců při zapalování cigarety.

Pojišťovna Generali Slovensko, která je součástí Generali PPF Holdingu, neuvedla, zda pojišťovny proplatí celou vzniklou škodu. Její zástupce Jozef Tanzer novinářům řekl, že hovořit o výši náhrady je předčasné. Stavba byla pojištěna na 11,6 milionu eur, movité věci v hradě na dalších 3,3 milionu eur.

Vláda doporučovala pojištění zrušit

Ministerstvo kultury ponechalo pojištění hradu navzdory tomu, že vláda loni doporučila úřadům zrušit pojištění majetku u komerčních pojišťoven. Ministerstvo financí tehdy spočítalo, že státní instituce za pět let zaplatily na pojištění pětinásobně více, než inkasovaly za pojistné události.

Nejpozději do dvou měsíců by hrad měl dostat provizorní zastřešení. "Čekáme na posudek statika. Hned, jak budeme mít vyjádření odborníka, uděláme provizorní zastřešení," doplnil na tiskové konferenci ředitel Slovenského národního muzea Rastislav Púdelka.

Muzeum, které hrad spravuje, už odstartovalo veřejnou sbírku na opravu hradu. Pomoc prý nabídla i muzea z Česka nebo Maďarska.

Z hradu Krásná Horka, kde se pod vedením českého režiséra Václava Vorlíčka natáčela pohádka Král sokolů, mezitím odvezli exponáty. Uskladněny budou v jiných muzeích patrně až do opětovného zpřístupnění hradu pro veřejnost. Podle dřívějšího vyjádření ministra kultury Daniela Krajcera by hrad mohl být opraven do podzimu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy