Časovaná bomba: Rusko se obává "antraxových záplav"

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
19. 3. 2012 14:03
Voda z tajícího sněhu může zaplavit nezajištěné kafilerie
Bakterie antraxu.
Bakterie antraxu. | Foto: Centers for Disease Control and Prevention's

Moskva - Tání sněhu může v Rusku způsobit rozsáhlé záplavy s novou vážnou hrozbou zatopení kafilerií i s těly uhynulých zvířat.

Na možnost vzniku nebezpečných situací upozornil šéf ruské hygienické služby Gennadij Oniščenko. Obavy podle něj vyvolává hlavně stav kafilerií pro hospodářská zvířata, která uhynula po napadení snětí slezinnou (antraxem).

V Ruské federaci je podle Oniščenka nejméně 38 kafilerií s biologickým materiálem napadeným snětí slezinnou, které jsou nedostatečně chráněné a nacházejí se v zátopových oblastech. Osm z nich je podle hygieniků v okolí Moskvy.

"Analýza ukázala, že očekávané jarní záplavy mohou vyvolat ohrožení antraxových kafilerií, jejichž stav neodpovídá veterinárním a hygienickým normám," varoval Oniščenko.

V případě některých z nich je podle ruského hlavního hygienika situace o to horší, že nemají konkrétního vlastníka či správce. Nikdo tak nekontroluje jejich reálný stav a míru ohrožení okolního životního prostředí v případě zatopení.

Zima byla letos v Rusku mimořádně tuhá a v mnoha regionech byla spojená s dlouhodobým sněžením. Ministerstvo pro mimořádné situace zpracovává několik variant povodňových scénářů, které počítají s většími záplavami zejména v asijské části země. V zóně očekávaných záplav je 4700 ruských měst a obcí.

Nákaza hospodářských zvířat snětí slezinnou je v Rusku poměrně častá. Podle agentury RIA Novosti existuje v zemi až 100 tisíc antraxových kafilerií, které se v případě neodborného zacházení mohou snadno změnit v ohnisko nebezpečné epidemie.

Výjimkou v Rusku nejsou ani případy nákazy a smrti lidí. Spory antraxu, které experti označují za prototyp smrtící biologické zbraně,  navíc v půdě přežívají kolem 50 let.

 

Právě se děje

Další zprávy