Daně zvýšíme až příští rok a jen bohatým, slíbil Fico

jem, Aktuálne.sk
19. 3. 2012 11:00
Budoucí premiér slibuje, že jeho jednobarevná vláda vybuduje silný a moderní stát
Robert Fico.
Robert Fico. | Foto: Reuters

Bratislava - Daňové zatížení našich východních sousedů nevzroste dříve než v lednu 2013.

V nedělní televizní diskusi televize Markíza o tom občany ujistil budoucí slovenský premiér a předseda Smeru-SD Robert Fico.

Šéf vítězné strany, která v nedávných parlamentních volbách získala nadpoloviční většinu hlasů a chystá se sestavit jednobarevnou vládu, zároveň slíbil, že daně zvýší jen bohatým.

"V tomto nadále trváme na našem postoji, že se budou zvyšovat daně jen pro bohaté a silné. V tomto roce nemá žádný význam zvedat daně, protože daňové příjmy, ty se začínají měnit až od 1. ledna 2013," cituje Fica server Aktuálne.sk.

Fakt, že bude nutné snižovat výdaje státu a zároveň zvyšovat odvody občanů, ale budoucí slovenský premiér připustil.

"Jestli to bude nevyhnutelné a pokud se ukáže, že hospodářský růst nebude tak vysoký a nepodaří se nám konsolidovat veřejné finance na úroveň 4,6 procenta, což byl původní plán vlády SR, tak se udělají určité výdajové stropy pro jednotlivá ministerstva. Jiná cesta není," prohlásil Fico v televizi Markíza.

Jednobarevnou vládu podle svých slov vnímá jako příležitost pro komplexní systémové změny. "Smer-SD má teď jako strana vytvářející vládu jedinečnou možnost přijmout rozhodnutí, na kterých nikdy nebyla shoda. Každý si totiž v minulosti strážil to svoje malé hřiště v rámci koalice," podotkl a dodal, že při příležitosti 20. výročí vzniku SR je velká šance přijít s moderním pohledem na fungování Slovenska.

Ficův spoludiskutér, místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič, upozornil, že zatímco v minulosti byly veřejné finance výhradně v kompetenci jednotlivých států, nyní se situace mění a do rozpočtu budou daleko více mluvit evropské instituce i silné státy typu Francie a Německa.

Robert Fico odpovídá na dotazy novinářů po zveřejnění prvních odhadů výsledků.
Robert Fico odpovídá na dotazy novinářů po zveřejnění prvních odhadů výsledků. | Foto: Reuters

Ficův kabinet to každopádně nebude mít lehké. Zemi přebírá v době, kdy na ni stále doléhá ekonomická krize. Podle posledních průzkumů překročil počet nezaměstnaných Slováků, kteří pobírají podporu v nezaměstnanosti, už 45 tisíc.

To znamená meziměsíční nárůst o 4 tisíce. V meziročním srovnání ale nezaměstnanost stagnuje a oproti krizovému roku 2009, kdy se toto číslo vyšplhalo na 63 tisíc lidí, je to ale přeci jen optimističtější výsledek.

Průměrná výše dávek v nezaměstnanosti je na Slovensku 289 eur. Za minulý rok státní pokladna na tuto formu sociální pomoci vydala 163,51 milionu eur.

 

Právě se děje

Další zprávy