Před masakrem byl u zranění kolegy, hájí právník vojáka

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
16. 3. 2012 15:11
Americký rotný vyvraždil v Afghánistánu dvě rodiny, po zkušenostech z Iráku prý na další misi vůbec nechtěl letět
Foto: Reuters

Seattle - Americký voják, který v neděli postřílel 16 afghánských civilistů, byl den před vražedným běsněním svědkem toho, jak jeho kamarád přišel o nohu při výbuchu nálože.

Tvrdí to alespoň jeho obhájce John Henry Browne, prominentní právník ze Seattlu, jenž proslul mimo jiné obhajobou vícenásobného vraha Teda Bundyho.

Na podobné případy se specializuje a k zastupování vraha v uniformě se proto přihlásil sám.

"Utrhlo mu to nohu a můj klient stál přímo vedle něj," vysvětlil Browne událost, jež prý těžce zasáhla celou posádku základny.

Rotný, jemuž teď za masakr hrozí trest smrti, navíc podle něj na misi do Afghánistánu po předchozích zkušenostech z Iráku vůbec odletět nechtěl. Mimo jiné proto, že měl po dvou zraněních z války pochybnosti o svém zdravotním stavu.

Klienta Browne vylíčil jako příkladného vojáka, který vstoupil do armády bezprostředně po teroristických útocích z 11. září 2001. Podezřelý i jeho rodina však prý byli toho názoru, že Irákem jeho činnost v armádě má skončit.

Během své irácké mise totiž utrpěl poranění hlavy, když jeho vozidlo najelo na nálož nastraženou u silnice. V důsledku dalšího bojového zranění mu údajně musela být chirurgicky odstraněna část dolní končetiny. Voják a celá jeho brigáda původně dostali informaci, že do Afghánistánu nebudou muset odjet, dodal právník.

Identita vraha bude zveřejněna po vznesení obvinění

Vrah je podle Brownea, jenž s ním i s jeho rodinou mluvil telefonicky, mírné povahy a až doposud neprojevoval žádnou nenávist vůči muslimům.

V současné době je voják, jehož jméno dosud nebylo zveřejněno, ve věznici v Kuvajtu. Obvinění ale bude vzneseno až za několik týdnů. Teprve poté bude jeho identita zveřejněna.

Zatím je podle agentury Reuters známo jen to, že jde o osmatřicetiletého ženatého otce dvou malých dětí. Pochází ze základny Lewis-McChord ve státě Washington, sloužil třikrát v Iráku a do Afghánistánu byl vyslán v prosinci.

Obhájce vyvrátil, že by měl podezřelý manželské problémy, jak dříve naznačily některé zdroje. Podplukovník Gary Dangerfield, mluvčí základny Lewis-McChord, odmítl případ komentovat.

Leon Panetta během jednání s Hamídem Karzáím.
Leon Panetta během jednání s Hamídem Karzáím. | Foto: Reuters

Masová vražda civilistů vyvolala mezi předchozími incidenty již tak pobouřeným afghánským obyvatelstvem další vlnu hněvu.

Afghánský prezident Hamíd Karzáí na incident reagoval prohlášením, že mezinárodní jednotky v Afghánistánu ztratily důvěru, a vyzval NATO, aby se v příštím roce ze země stáhlo. Příbuzné obětí nedělního vražedného běsnění pozval do svého paláce.

 

Právě se děje

Další zprávy