Měnil řidič DVD? Rekonstrukce hrůzné nehody v tunelu

Zuzana Kleknerová Zahraničí Zuzana Kleknerová, Zahraničí
15. 3. 2012 19:11
Shrnuli jsme detaily o nehodě, při níž ve Švýcarsku zemřelo 22 dětí
Příbuzní obětí na místě tragédie
Příbuzní obětí na místě tragédie | Foto: Reuters

Bern - Řidič nejel moc rychle, vozovka byla suchá a do nehody nebylo zapojeno žádné další vozidlo. Přesto včera v dálničním tunelu ve Švýcarsku u města Siders v kantonu Wallis tragicky havaroval belgický autobus.

Při neštěstí, jaké Švýcaři na silnici nepamatují, zemřelo 22 dětí a šest dospělých. Vraceli se z lyžařského kurzu, na nějž tradičně vyrážejí všichni šesťáci v Belgii.

Příčina neštěstí není známá. Ve čtvrtek odpoledne se ale objevila zpráva, že by za ním mohla stát výměna CD nebo DVD v přehrávači, který v autobuse byl. Krátce před nárazem ho někdo z dospělých donesl řidiči, uvedli podle Aargauer Zeitung a listu Het Laatste Nieuws někteří z přeživších.

Policie i dopravce to ale zpochybnily. Podle společnosti Toptours, jíž autobus patřil, nemohly děti v autobusu typu Van Hool Altano vidět do snížené řidičovy kabiny. Její šéf Tom Coremans rovněž upozornil, že není důvod, aby řidič za volantem manipuloval s přehrávačem sám, když jsou v kabině dva.

Dětem bylo od 10 do 12 let. Ve čtvrtek dopoledne začali příbuzní, které z belgických měst Lommel a Haverlee do Švýcarska dopravilo několik vojenských speciálů, s identifikací obětí. 

Někteří rodiče navštívili v doprovodu policistů i místo, kde k nehodě došlo. Do tunelu na dálnici A9 nesli růže se vzkazy pro děti.

"Pokud ztratíme blízkého, je to dramatické. Ztratíme-li dítě, není slov," řekl Elio Di Rupo, premiér Belgie, odkud většina dětí z autobusu pocházela. Krom Belgičanů byli ve voze také Nizozemci, Němec a Polák.

Na pátek Belgie vyhlásila státní smutek.

Belgie drží smutek. Za mrtvé děti:

Co přesně havárii způsobilo, ukáže až vyšetřování. Pokusili jsme se shrnout, co zatím o nehodě víme.

Jak se nehoda stala?

Děti z Lommelu, které seděly vepředu, neměly šanci čelní náraz přežít.
Děti z Lommelu, které seděly vepředu, neměly šanci čelní náraz přežít. | Foto: Reuters

Autobus vezl dvě školní třídy z lyžování ve Val d'Anniviers domů do Belgie. V pondělí ve 21:15 hodin v tunelu na švýcarské dálnici A9 autobus za mírnou pravotočivou zatáčkou čelně narazil do zdi výklenku nouzového odstavného stanoviště. Krátce předtím zavadil o pravou boční zeď tunelu.

Co havárii způsobilo?

Vyšetřovatelé zkoumají tři možné příčiny nehody: technickou závadu na autobusu, nemoc řidiče, o níž se nevědělo, a lidské selhání. Videozáznamy z tunelu dokazují, že do nehody nebylo zapojeno žádné další vozidlo. Dálnice byla suchá, pravděpodobnost smyku je tudíž malá.  Nejvyšší povolenou rychlost 100 kilometrů v hodině řidič podle záznamů nepřekročil. Případné zdravotní problémy řidiče má prokázat nařízená pitva.

Ve čtvrtek odpoledne se objevila zpráva, že řidič krátce před nehodou dostal od učitele či instruktora CD nebo DVD, které měl vložit do přehrávače. I to by mohla být příčina nehody.

Proč je tolik mrtvých?

Spekulace, že děti nebyly připoutané, se nepotvrdila. Naopak - podle vyšetřovatelů děti pásy měly. Čelní náraz byl ale tak silný, že se vytrhla sedadla a následně letěla - i s cestujícími - vzduchem. Autobus náraz zcela zničil. Z jeho přední části zbylo jen torzo.

Snímky z místa neštěstí:

Kdo jsou oběti?

Nehodu nepřežilo 22 dětí ve věku 10 až 12 let, dva učitelé, dva lyžařští instruktoři a dva řidiči. Až 16 mrtvých dětí pocházelo z města Lommel poblíž nizozemských hranic. Děti z Lommelu seděly vpředu, proto tolik z nich nehodu nepřežilo. Město s 30 tisíci obyvateli je zcela ochromeno, podle reportérů neexistuje rodina, která by neznala někoho, kdo přišel o dítě. Ostatní oběti jsou z městečka Haverlee. Celkem 21 z 22 mrtvých dětí byli Belgičané.

Foto: Reuters

Přežijí všichni zranění?

Čtyřiadvacet dětí je zraněno, většinou mají polámané končetiny. Šest školáků má zranění jen lehká, tři naopak stále bojují o život. Jedno dítě, které záchranáři v kritickém stavu odvezli do Bernu, už je mimo ohrožení života, oznámila mluvčí tamní nemocnice. 

Sedm zraněných je z Lommelu, zbylých 17 pochází z Haverlee. Totožnost všech zraněných je známá. Ještě ve středu večer se přitom nevědělo, kdo jsou dvě z poraněných dětí.

Jak postupuje identifikace?

Příbuzní začali ve Švýcarsku ve čtvrtek dopoledne identifikovat mrtvé. S identifikací pomáhá speciální tým vyslaný z Belgie. Některá těla měla být původně už dnes převezena do Belgie, úřady ale oznámily, že se převoz o den odsouvá.

Foto: Reuters

 

Právě se děje

Další zprávy