Nejnovější ruský bitevní vrtulník se zřítil, posádka nepřežila

ČTK ČTK
13. 3. 2012 10:06
Stroj havaroval už v pondělí večer, trosky se našly až teď
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Moskva - Nejnovější ruský bitevní vrtulník Kamov Ka-52 "Alligator" havaroval u Tveru v centrálním Rusku. Pilot utrpěl těžká zranění, druhý člen posádky, navigátor, nehodu nepřežil.

V nemocnici posléze zraněním podlehl i pilot. Podle ruských médií jde o první známou nehodu Ka-52.

Vrtulník se zřítil při cvičném letu už v pondělí, ale trosky stroje se záchranářům podařilo nalézt až v úterý ráno, u vsi Bolšaja Kisilenka v Tverské oblasti, ležící západně od Moskvy. Na palubě stroje nebyla podle mluvčího ministerstva obrany žádná výzbroj, pád stroje si nevyžádal ani další oběti či škody na zemi.

Ka-52 je vybaven systémem katapultování, který by měl podle konstruktérů posádku zachránit v jakékoliv situaci. Letci však tuto možnost podle všeho nevyužili.

Příčiny nehody se zjišťují. Pomoci je objasnit by měly černé skříňky stroje, které se mezitím podařilo nalézt. Havárii prý přečkaly v dobrém stavu, což by mělo umožnit rozšifrovat letové údaje.

Na snímku je vidět úprava Stealth vrtulníku Longbow Apache. Zatímco vzdálenější úpravou neprošel, ten bližší je pro radary neviditelný.
Na snímku je vidět úprava Stealth vrtulníku Longbow Apache. Zatímco vzdálenější úpravou neprošel, ten bližší je pro radary neviditelný. | Foto: Wikimedia Commons

Nehodu mohlo zavinit špatné počasí. Vrtulník řídil zkušený pilot, prý sám velitel jednotky.

"Zatím není jasné, zda šlo o technickou závadu, anebo o důsledek chyb při pilotáži," řekl agentuře Interfax nejmenovaný zdroj z ministerstva obrany. Se zákazem letů dalších vrtulníků stejného typu se prý nepočítá.

Dvoumístný bitevní vrtulník Kamov Ka-52 byl vyvinut z jednomístných bitevních vrtulníků Ka-50, jejichž havárie si v minulosti vyžádaly životy zkušebního letce Jevgenije Larjušina (v dubnu 1985) a náčelníka střediska bojové přípravy armádního letectva, generálmajora Borise Vorobjova (v červnu 1998).

 

Dvoumístná varianta byla vyvinuta především pro noční operace a ulehčení práce pilota, přetíženého úkoly v Ka-50.

"Alligator" má rovněž plnit úkoly průzkumu a jako "velitelský stroj" navádět skupiny dalších bitevních vrtulníků na bojišti. Vyzbrojen je třicetimilimetrovým kanonem, pobrat může ale i až 12 protitankových raket s automatickým laserovým naváděním či kontejnery s kulomety a kanony, s neřízenými raketami či protileteckými raketami pro vlastní obranu.

Podle Rusů nijak nezaostává za americkým bitevním vrtulníkem AN-64 Apache.

 

Právě se děje

Další zprávy