Abcházie volila parlament, podle zbytku světa nezákonně

ČTK ČTK
10. 3. 2012 18:07
Volby v separatistické provincii, která v roce 2008 vyhlásila nezávislost, podporuje Rusko
Abcházie vyhlásila nezávislost v roce 2008
Abcházie vyhlásila nezávislost v roce 2008 | Foto: Reuters

Suchumi - Obyvatelé separatistické gruzínské provincie Abcházie rozhodovali o novém složení parlamentu. Volby podporuje Rusko, které jako jeden z hrstky států uznává její nezávislost na Gruzii.

Svět však vesměs hlasování označuje za nezákonné.

Abcházie jednostranně vyhlásila samostatnost už v 90. letech minulého století a po rusko-gruzínské válce v roce 2008 svůj postoj ještě upevnila.

Volební místnosti se ve dvousettisícové zemi otevřely v osm hodin ráno místního času (5:00 SEČ) a uzavřely se ve 20 hodin (17:00 SEČ).

O obsazení 35 křesel v parlamentu usiluje 148 kandidátů, valná většina z nich jako nezávislí, tedy mimo stranické kandidátky. Parlamentní volby se konají poprvé od rusko-gruzínského konfliktu před čtyřmi lety.

Protože svět nadále považuje Abcházii na nedílnou součást gruzínského území, jsou volby podle něj nezákonné.

"Ministerstvo zahraničí si přeje zdůraznit, a to vzhledem k principu gruzínské suverenity a územní celistvosti, že Polsko volby nepovažuje za zákonné," uvedla už v pátek v oficiálním prohlášení polská diplomacie.

Mapa Gruzie - Severní a Jižní Osetie, Abcházie
Mapa Gruzie - Severní a Jižní Osetie, Abcházie | Foto: Aktuálně.cz

Rusko naproti tomu demonstruje, že stojí na straně Suchumi a vyslalo do Abcházie své pozorovatele. V černomořské provincii mají podle agentury ITAR-TASS své pozorovatele i Nikaragua, Venezuela a Tuvalu, tedy jediné státy, jež nezávislost Abcházie uznávají. Své zástupce na volby poslali i další separatistické regiony - gruzínská Jižní Osetie a moldavské Podněstří.

V Abcházii funguje parlament a samostatná hlava státu od roku 1992, kdy tento region stejně jako o rok dříve Jižní Osetie vyhlásil nezávislost na Gruzii. Tbilisi tento krok neuznává a proti každým volbám protestuje - poukazuje především na to, že během války v 90. letech z provincie musely odejít statisíce Gruzínců, kteří nyní nemají právo hlasovat.

 

Právě se děje

Další zprávy